Hirdetés betöltése...

Orbán: sokkhatás alatt vagyok! Teljesen egyedül maradt Trump, senki nem támogatja!


"Eldobta a jövőt" – Keményen beleszálltak Trumpba a világ politikusai

Egyelőre nem talált szövetségeseket legújabb lépéséhez Donald Trump, a világ vezető politikusai kivétel nélkül csalódottságuknak adtak hangot, hogy az amerikai elnök a párizsi klímaegyezményből való kilépés mellett döntött. Az Európai Unió vezető hatalmai szerint szó sem lehet a megállapodás újratárgyalásáról, a többi országnak közösen kell előre menni. 

A világ politikusainak többsége nem osztja Trump nézeteit a klímaegyezménnyel kapcsolatban, nem sokkal a csütörtöki bejelentés után az Európai Unió például sajnálatát fejezte ki az elnök döntése miatt. Az Európai Bizottság közleménye kiemeli, hogy az EU továbbra is erősíteni akarja a meglévő egyezményeket, illetve új partnereket keres a környezetvédelem ügyéhez.

Európa nem elégedett meg annyival, hogy a Bizottság sajnálatát fejezte ki, a kontinens három vezető hatalma, Németország, Franciaország és Olaszország emellett közös közleményt adtak ki.
 

Azt gondoljuk, hogy a 2015 decemberében Párizsban elért konszenzus visszafordíthatatlan, és hiszünk abban, hogy az egyezmény nem tárgyalható újra


– hangzik a közlemény legfontosabb kijelentése.

Érdekesség, hogy a közleményből kihagyták az Egyesült Királyságot, így Theresa May lett az egyetlen olyan európai G7-vezető, aki nem írta alá a kiállást. A Fehér Ház szóvivője egyébként azt mondta, hogy Trump csütörtökön telefonon beszélt May-jel, Angela Merkellel, Emmanuel Macron francia elnökkel és Justin Trudeau kanadai kormányfővel döntéséről.

A közös nyilatkozat után több vezető politikus külön is megszólalt, Macron például a francia tévében élőben nyilatkozott. Elmondta, hogy tiszteletben tartja Trump döntését, de úgy fogalmazott, hogy az
 

hiba az Egyesült Államok és a bolygónk szempontjából is.

Állítólag a francia elnök telefonon azt mondta amerikai kollégájának, hogy Franciaország és az USA továbbra is közösen dolgozhatnak, de nem tárgyalhatnak klímapolitikai kérdésekről.

A kanadai miniszterelnök közleményében szintén próbált egyensúlyozni, hiszen egyrészt optimista hangot ütött meg a kanadai-amerikai kapcsolatok jövőjével kapcsolatban, viszont csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Trump felmondta a klímaegyezményt. Ugyanakkor Macronnal ellentétben Trudeau hangsúlyozta, hogy Kanada továbbra is azon dolgozik majd, hogy az emberiség érdekében a kritikusan fontos kérdésekről egyeztessenek az amerikai kormányzattal, így továbbra is hajlandók a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről is tárgyalni.

Trump döntése után az ausztrál energia- és környezetvédelmi miniszter biztosította a világot arról, hogy hazája kiáll a párizsi egyezmény mellett. Közben az olasz miniszterelnök felhívta a világ országait, hogy ne folytassák az amerikai példát, és ne lépjenek vissza a megállapodástól.

Oroszország egyelőre nem szólalt meg nyilvánosan a csütörtöki bejelentés után. Trump beszéde előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök újságíróknak annyit mondott a felvetésre, hogy a párizsi klímaegyezmény hatékonysága romolhat azzal, ha kulcsfontosságú országok kilépnek.

Természetesen már csütörtökön megszólalt Barack Obama is, aki annak idején az USA nevében aláírta a megállapodást. A korábbi elnök szerint döntésével "Trump eldobta a jövőt". Ugyanakkor hozzátette: bízik abban, hogy az amerikai városok, vállalatok a jövőben még többet tesznek majd azért, hogy megmentsék a bolygót.

 

 

Klímakrízis: ketten is kiszálltak Trump csapatából


Több amerikai nagyvállalat vezetője is csalódott amiatt, hogy az Egyesült Államok egyoldalúan felmondta a párizsi klímaegyezményt.

  • Elon Musk, a Tesla alapítója és Bob Iger, a Walt Disney vezérigazgatója már ki is lépett Donald Trump tanácsadó csapatából.
  • Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs vezérigazgatója olyat tett, mint még soha, Trump lépése miatt most először posztolt a Twitteren.

 

Több amerikai nagyvállalat vezetőjénél is kiverte a biztosítékot az, hogy Donald Trump bejelentette az Egyesült Államok visszalépését a párizsi klímamegállapodástól. Itt vannak az első reakciók:

Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs vezérigazgatója 2011 óta vant fent a Twitteren, de soha nem posztolt még, egészen tegnapig, Trump tegnapi beszédét követően úgy érezte, azonnal posztolnia kell:


A HP hivatalos közleményt adott ki, amiben arról írnak, hogy a klímaváltozás az egyik legfontosabb probléma, a vállalat továbbra is támogatja a párizsi klímaegyezményt.


Jeff Immelt, a General Electric vezérigazgatója is csalódott Donald Trump döntése miatt, szerinte a vállalatoknak kell tenniük a klímaváltozás ellen, döntéseik nem függhetnek a kormánytól.


Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója is csalódott, a cégvezér arról írt, hogy a Google továbbra is keményen dolgozik majd egy tisztább jövőért.


Brad Smith, a Microsoft elnöke azt posztolta, hogy a Microsoft továbbra is elkötelezett a párizsi klímaegyezmény mellett és kiveszi a részét a klímacélok eléréséből.


A Nike részletesen leírta, mit tesz majd azért, hogy 2025-re a vállalat üzemeiben 100 százalékban megújuló energiaforrásokat használjanak.


Laurence D. Fink, a BlackRock vezérigazgatója nem ért egyet a klímaegyezmény felmondásával, de továbbra is tagja marad annak a nagyvállalati vezérigazgatói fórumnak, amely Donald Trumpnak ad tanácsokat. Fink azzal indokolta a döntését, hogy addig marad az elnök tanácsadója, amíg pozitív hatást tud elérni.

 

 

Sokkhatás alatt állok Donald Trump döntése miatt – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádiónak adott interjújában péntek reggel. 

A miniszterelnök arra reagált ezzel, hogy az amerikai elnök csütörtökön bejelentette, az USA kivonul a 2015-ben aláírt párizsi klímaegyezményből. Mint Orbán Viktor elmondta: Magyarországon közmegegyezés van abban, hogy a klímaváltozás valóság és veszélyes dolog. Globális természetű problémának nevezte, aminek elhárítása is globális cselekvést igényel.

Ez ellentétes mindazzal, amit az amerikai elnök döntött – tette hozzá Orbán Viktor, aki szerint Donald Trump döntésének következményein még gondolkodni kell.

 

Schwarzenegger: Mr. Trump, a múltba csak én tudok visszamenni, Ön nem

Arnold Schwarzenegger is csúnyán kiosztotta Donald Trumpot amiatt, hogy kiléptette az Egyesült Államokat a párizsi klímaegyezményből. Nem lehet a múltba visszalépni, mondta a színész, megtűzve azzal a poénnal, hogy erre csak ő képes (nyilván a Terminátorra utalva). A tiszta energia jövője egyáltalán nem rémisztő, mondta videóüzenetében Schwarzenegger, sokkal ijesztőbb a környezetszennyező jövő a tüdőbetegségekkel, a rákkal.

A volt kaliforniai kormányzó saját tapasztalatait idézve mondta, hogy a tiszta energiába történő beruházások egyáltalán nem vetik vissza a gazdaságot, sőt, prosperitást hoznak. 

forrás:portfolio.hu