Hirdetés betöltése...

A magyar tőzsde emelkedik, és emelkedik, és emelkedik, ki tudja hol áll meg….A “hagyományos befektetések kora, itt véget ért”.


Továbbra is megállíthatatlan a magyar tőzsde. Kisebb megingásokat leszámítva, az emelkedő trendet sem a menekültválság, sem a bizonytalan szíriai helyzet, sem az olaj esése, sem a magyarországi kiélezett belpolitikai adok-kapok, számtalan bróker botrány, vállalati csőd, kínai ingatlanlufi, sem az amerikai elnökválasztás,…stb,stb,stb, nem befolyásolja! A magyar tőzsde emelkedik! Olyannyira, hogy ma történelmet is írhatunk. 

2007 július 24-én ért korábbi csúcsára a BUX index, akkor napon belül 30132 pont volt a csúcs, a legmagasabb nap végi záróérték pedig egy nappal korábban született, 30118 pont volt az eddigi legmagasabb záróérték.

De ez ma megdőlt! Soha ilyen magasan nem volt még a magyar részvénypiac, mint ma, 30321 ponton is állt már az index.

Semmi jelét nem látjuk, hogy bármi akadályozná a további emelkedést. Bár furcsa ezt leírni, hisz tőlünk függetlenül is, más elemzők is előbb-utóbb (inkább előbb) esést várnak. De hiába próbálkoznak vészharangok kongatásával, a magyar tőzsde emelkedik!

Holnap, 2016 november 8.-án, az Egyesült Államokban, új elnököt választanak. Az elemzők szerint két forgatókönyv lehetséges. Le egyszerűsítve: Ha Hillary Clinton nyer, tovább emelkednek majd a tőzsdék, esni fog az arany, az olaj árában érdemi változást nem várnak. Ha Donald Trump lesz a nyerő, akkor esés kezdődik mind a tőzsdei árfolyamokban, mind az olaj árában, de emelkedik majd az arany ára! 

A mi véleményünk: A tőzsdei mozgásokkal egyetértünk, de közép, és hosszútávon, bármi legyen is, a további emelkedésre fogadunk. ( A portfolio.hu oldalon jelent meg egy cikk 2016.11.08.-án, ahol a Fundstrat elemzőcég alapítója, Tom Lee szerint is tovább emelkednek majd a tőzsdék. Itt elolvashatjátok >>> ) Az arany esetében pedig, az eredménytől függetlenül, stabil árfolyamra, emelkedő irányra számítunk, nagyobb esés véleményünk szerint itt nem lesz. Az olaj? Ez sokkal nehezebb….de bármilyen eredménytől függetlenül, stagnálásra számítunk, komolyabb elmozdulásra nem. Idővel persze vehetnek más-más irányt a fent említett instrumentumok, ezek a jelzéseink most az amerikai elnökválasztás közvetlen hatásaira vonatkoznak.

A fent említett cikk teljes egészében:

Őrült rali jön az amerikai elnökválasztás után

A Fundstrat elemzőcég alapítója, Tom Lee szerint tovább emelkednek a tőzsdék az elnökválasztás után, függetlenül attól, hogy Hillary Clinton vagy Donald Trump nyer. Egy nagyon kis valószínűségű (3%) forgatókönyv azonban van, amelyben az S&P 500 5 százalékot zuhanna, ez pedig az, hogy Clinton nyer, de Trump nem ismeri el a vereségét.

Minden más esetben viszont nagyot emelkedhet az S&P 500, Clinton győzelme esetén 10-15 százalékot, Trump győzelme esetén pedig további 7 százalékot.

Őrült rali jön az amerikai elnökválasztás után

Forrás: Business Insider, Fundstrat

 

Hogy mi “állíthatja” meg a tőzsdék szárnyalását?

Gyakorlatilag semmi! Annyi pénz van amennyit csak szeretnénk, hogy legyen! A “végtelenségig” lehet vásárolni, erőltetni, megmagyarázni, hogy miért fizetnek a tényleges értékénél 10x magasabb árat egy részvényért. Az utóbbi időszak bizonyította, hogy akármekkora veszteséget elbír (pld.: Volkswagen) csőd nélkül egy multinacionális vállalat, mindig “pont” megegyeznek a vezetők, politikusok, és hogy-hogy nem, ha “muszáj” megmentik az eladósodott embereket, vagy bankokat! (  Szigorúan csak ha az érdekük úgy kívánja ) 

De talán valami mégis van…Úgy gondoljuk, a tartósabb esést, a amerikai kamatemelés indíthatja be! Ennek előbb-utóbb be kell következnie. Ez lehet az a fordulópont, amikor a befektetők profitot fognak majd realizálni a tőke piacokon, bár az is kérdéses, hogy hová teszik utána a pénzt! Konkrétan: nincs mibe befektetni! Szó szerint nem tudják elkölteni a felhalmozódott pénzügyi vagyont, túl sok pénz forog a világban, és túl “olcsó” minden! 

Szerintünk nem véletlen, hogy néhány nagyot álmodó milliárdos űrkutatásba, gyógyszerek fejlesztésébe, mesterséges intelligencia, robot technológia fejlesztésébe teszi a pénzét. Ez az ésszerű irány, a kutatás-fejlesztés! 

Egy egyszerű példa: Nincs értelme ingatlanokat venni, ha nincs akinek tovább lehet adni drágábban. Ezek mi vagyunk a szegény, vagy közép-osztály. Mivel a mi pénzügyi gyarapodásunk elmarad a felső-osztályétól, tulajdonképpen egyre kevesebbet tudunk vásárolni “tőlük”, ezért már, nem mi vagyunk az “üzlet” nekik, így véleményünk szerint, a “hagyományos befektetések kora, itt véget ért“….