Hirdetés betöltése...

16 halottja van az utóbbi évek legsúlyosabb magyar buszbalesetének! :(


Egy budapesti gimnázium diákjai és tanárai szenvedtek tragikus buszbalesetet az olaszországi Verona közelében, pénteken éjszaka. Sok súlyos sérültet kórházban ápolnak. Orbán Viktor kormányfő és a magyar kormány, Áder János köztársasági elnök, valamint a politikai pártok is részvétet nyilvánítottak. A katasztrófában érintett gimnázium előtti útszakaszt lezárták a megemlékezők miatt. 

Sítáborból tartottak hazafelé

A franciaországi sítáborból hazafelé tartó busz, amelyen 14 és 18 év közötti fiatalok utaztak, az A4-es autópályán egy veronai csomópontnál szenvedett balesetet, majd kigyulladt. A hivatalos adatok szerint 54 utas – köztük felnőtt kísérők – és két sofőr volt a buszon, de információk szerint ennél többen voltak rajta, egyelőre tisztázatlan okból.

Tizenhat súlyosan megégett holttestet emeltek ki a tűzoltók az autóbusz roncsai közül – közölte szombat reggel az olasz rendőrség parancsnoka, Geralomo Lacquaniti. Közlése azt jelenti, hogy a 16 halálos áldozat mindegyike azok közül került ki, akik nem tudták időben elhagyni az ütközés után kigyulladt járművet.

Egy testnevelő segített a menekülésben

Hírügynökségi beszámolók rendőrségi forrásra hivatkozva arról számoltak be, hogy az égő buszból a hátsó ablakokon keresztül tudtak többen kimenekülni. Említést tettek arról, hogy egy testnevelő segített menekülni sokaknak, vissza-visszatérve a buszba, ő a hátán szerzett sérüléseket. Ugyancsak beszámoltak arról, hogy egy szlovén busz sofőrje úgy látta, hogy a busz kerekével valami nincs rendben és erre próbálta felhívni a sofőr figyelmét, de sikertelenül.

Olasz tévéhíradók felvételei szerint a jármű teljesen kiégett.

A rendőrparancsnok azt is elmondta, hogy ismereteik szerint más jármű nem volt érintett a balesetben, és egyelőre vizsgálják, hogy az autóbusz miért szaladt le az útpályáról. Az MTI tudósítója, Sárközy Júlia értesülései szerint 39 sérültet veronai kórházakba vittek.

A külügyminisztérium folyamatos kapcsolatban áll az illetékes szervekkel és a főkonzulátussal. A köztelevízió több stábja is elindult Veronába.

Szinte véglegesült a sérültek listája

Szijjártó Péter külügyminiszter fél tízkor sajtótájékoztatót tartott az ügyben. Megerősítette: az olasz rendőrség tájékoztatása szerint tizenhatan égtek bent a buszban. Miután továbbra sem áll rendelkezésre pontos utaslista, így az áldozatok száma sem biztos, hogy végleges – tette hozzá. A miniszter egy életveszélyes és két nagyon súlyos sérültről számolt be.

Olasz tűzoltók által készített felvétel a magyar diákokat szállító, kiégett autóbuszról az olaszországi A4-es autópályán egy veronai csomópontnál 2016. január 21-én. A Franciaországból hazafelé tartó busz balesetében tizenhat középiskolás diák életét vesztette, a sérültek száma 39. (MTI/EPA/Vigili Del Fuoco)

A hivatalos adatok 54 utasról szólnak, de nem tudni pontosan, hányan utaztak valójában a járművön – mondta el az M1-en szombaton kora reggel Menczer Tamás, a külügyminisztérium sajtófőnöke.

Az M1 Híradója közölte: már bizonyos, hogy a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai és tanárai utaztak a buszon. Az áldozatok között vannak diákok és tanárok is – erről már az iskola igazgatója számolt be a köztelevíziónak.


Gyász

A sérülteket három veronai kórházban ápolják. A helyszínen van a milánói magyar konzul is, aki a külügyminiszter utasításai szerint jár el – tájékoztatott Menczer Tamás –, és igyekszik minden segítséget megadni. A külügyminisztérium milánói munkatársai Veronába utaztak, és a miniszter utasításának megfelelően két konzul Budapestről útnak indult, hogy a szükséges segítséget megadja.

Orbán Viktor: imáimmal a gyászolók mellett vagyok

“Minden család, közösség, nemzet számára a fiatal életek, gyermekeink elvesztése a legnagyobb csapás” – írta Orbán Viktor miniszterelnök az éjszakai olaszországi buszbaleset kapcsán elküldött nyilatkozatában.

Közölte, utasította a magyar hatóságokat, hogy mindent kövessenek el a helyzet teljes körű tisztázása érdekében. A gyász nehéz pillanataiban imáimmal a tragédiával sújtott családok, barátok mellett vagyok – zárul Orbán Viktor nyilatkozata.

Telefonon egyeztetett a magyar és olasz miniszterelnök

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök telefonon fejezte ki részvétét Orbán Viktor kormányfőnek és egész Magyarországnak, majd tájékoztatta Orbán Viktort a balesettel kapcsolatban rendelkezésére álló információkról, és arról, hogy az olasz mentőegységek és egészségügyi intézmények minden tőlük telhetőt megtesznek a sérült magyarok lehető legjobb ellátásáért – közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor megköszönte a tájékoztatást és az olasz hatóságok munkáját. Megkérte partnerét, hogy az olasz és a magyar állami szervek alakítsanak ki szoros együttműködést annak érdekében, hogy tisztázódjanak a tömegkatasztrófa körülményei, illetve az áldozatokat és a sérülteket mihamarabb sikerüljön Magyarországra szállítani.

dd

Áder János köztársasági elnök is részvétét fejezte ki, a Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-nek eljuttatott közleményében úgy fogalmazott: mély megrendüléssel értesült a magyar gimnazistákat ért tragikus buszbalesetről, úgy fogalmazott: az elhunytak szüleit, testvéreit, hozzátartozóit, osztálytársait és tanárait ért gyász ma mindenkié, a szomorú hír minden édesanyában és édesapában ugyanazokat a szorongató érzéseket hívja elő. Végezetül köszönetét fejezi ki a mentésben részt vevőknek.

Részvétét fejezte ki közleményben a Fidesz, az MSZP, a Jobbik, a Demokratikus Koalíció, a Párbeszéd és a Magyar Liberális Párt.

OMSZ: megkezdődtek az előkészületek a túlélők hazaszállítására

Az Országos Mentőszolgálat szakemberei repülővel, és négy jól felszerelt mentőautóval indultak el Budapestről a buszbaleset sérültjeihez – tájékoztatta Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője az MTI-t.

Győrfi Pál, aki szintén tagja a Veronába tartó mentési csoportnak hozzátette: Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár utasítása szerint a helyszínen, Veronában és Budapesten is felállítanak egy mentésirányítási központot. A budapesti központ feladata az lesz, hogy megszervezze a hazahozott sérültek kórházi elhelyezését.

Jelezte azt is, hogy már négy fővárosi kórház jelentkezett az OMSZ-nél, hogy teljes kapacitással állnak rendelkezésre. Elmondta továbbá: a helyszínen derül majd ki, hogy melyik sérült mikor lesz szállítható, milyen módon hozható haza, sérülései alapján melyik kórház lesz a legmegfelelőbb számára.

Megemlékezés: forgalomkorlátozás a gimnázium előtt

Korlátozzák a forgalmat Budapest VI. kerületében, a Színyei Mers Pál Gimnáziumnál – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalos honlapján. A tájékoztatás szerint a megemlékezés idejére lezárták a Budapest VI. Kmety György utca és a Szinyei Merse utca kereszteződését, valamint a gimnázium előtti szakaszt.

Az olasz hatóságok vizsgálódnak

Az M1 tudósítója nemrég érkezett meg ahhoz a szállodához, amelyben elszállásolták a baleset sérültjeit. Sárközy Júlia arról beszélt, hogy érthető módon nagyon levertek a diákok, és mihamarabb pszichológus segítségét kérik a tragédia feldolgozásához.

Az olasz hatóságok megkezdték az autópályán található kamerák felvételeinek elemzését – tette hozzá.

MTI