[ads]

ÚJABB SÚLYOS TERRORTÁMADÁS! KAMIONNAL HAJTOTTAK A TÖMEGBE! 12 HALOTT A BERLINI KARÁCSONYI VÁSÁRON!


Hirdetés
loading...
Hirdetések betöltése...

Hirdetés


  • Kamion hajtott egy berlini karácsonyi vásárba, 12 ember meghalt, 48 ember megsebesült, egy része súlyosan.
  • Ketten voltak a kamionban, egyiküket holtan találták a fülkében, az elkövető megpróbált elmenekülni, de elfogták.
  • A lengyel rendszámú kamion Olaszországból hozott árut Berlinbe, a holtan talált utas a kamion eredeti, lengyel sofőrje volt, leszúrták.
  • Az áldozatok nemzetiségét nem tudni, a vásáron voltak magyar és lengyel árusok is.
  • Az elkövető több forrás szerint is pakisztáni származású menekült volt.
  • Az ügyben kedden tartanak sajtótájékoztatót, de a rendőrség már terrortámadásról beszél.

Egy lengyel rendszámú kamion hajtott a tömegbe több mint 60 kilométer per órás sebességgel a berlini Breitscheidplatz karácsonyi vásárán. A támadásban tizenkét ember meghalt, a rendőrség tájékoztatása szerint negyvennyolc sérültet kórházba szállítottak, többek állapota súlyos.

A sofőrt a kamiontól nem messze kapták el a rendőrök, melynek fülkéjében egy holttestet találtak. A Reutersnek a rendőrség megerősítette, a halott egy lengyel férfi, akitől feltehetőleg elrabolták a kamiont. A lengyel sofőr 37 éves volt, szúrt sebektől halt meg. Hajnalban a rendőrség már egyértelműen ki tudta zárni, hogy ő vezette volna a kamiont a tömegbe. A sofőr a BBC szerint egy közeli parkban próbált elbújni, 2 km-re a helyszíntől fogták el.

A Tagesspiegel meg nem erősített biztonsági forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az elfogott férfi afgán vagy pakisztáni állampolgárságú, kisebb ügyek miatt már egy ideje figyelték a hatóságok – azt azonban nem tudni, volt-e kapcsolata szélsőséges szervezetekkel. A Die Welt határozottan állítja, hogy az elkövető pakisztáni menekült volt, aki idén február 16-án kapott menedékjogot Németországban, a lap „Naved B”-ként nevezte meg. A sofőrről itt írtunk bővebben, kisebb bűncselekmények miatt már ismerték a rendőrök.

A Die Welt arról írt, hogy kedd reggel rendőrségi kommandósok érkeztek a tempelhofi repülőtér egyik használaton kívüli hangárjához. A repteret az elmúlt időszakban menekültállomássá alakították át.

A rendőrség és az ügyészség majd délután egykor tart sajtótájéjkoztatót az ügyben. Kedd hajnaltól a körülmények vizsgálata után

már a rendőrség is terrortámadásról beszél

Ezt a korábban megszólaltatott szemtanúk alapján is lehetett sejteni, ugyanis

  • a teherautó le sem lassított a tömeg felé tartva
  • és olyan utcákon közelítette meg a vásárt, melyek még személygépkocsival is nehezen járhatók

Thomas de Maiziére belügyminiszter viszont keddre virradóra nagyon körülményesen írta körül a támadást:

Nem szeretném kiejteni a számon azt a szót, hogy “merénylet”, de sok minden erre utal.

Az elkövető indítéka egyelőre nem ismert, és az sem, hogyan került a kezére a jármű. A támadás módja ugyanolyan, mint ami idén júliusban Nizzában történt. Akkor a franciák nemzeti ünnepén 84 ember halálát okozva hajtott egy kamion a tömegbe. A Welt információi szerint a rendőrség több napja tud egy fenyegetésről, aminek a célpontja egy berlini karácsonyi vásár volt. A város összes karácsonyi vásárát kiürítették.

 A kamion a Kant és a Budapesterstrasse felől hajtott a Breitscheit térre, ami Berlin Charlottenburg nevű negyedében található. 

Olaszországból Berlinbe

A történet több részlete is egyelőre elég homályos. A lengyel Gazeta oldalon azt írják, hogy a kamion Usługi Transportowe ARIEL Żurawski nevű cégé, Olaszországból hozott 25 tonna acélszerkezetet Berlinbe. Kedden kellett volna felpakolnia új áruval, a cég tulajdonosa azt állítja, hogy hétfő délben beszélt utoljára a sofőrrel, aki mellékesen az unokatestvére. A járművel pedig délután négykor veszítette el a kapcsolatot. A GPS kedd reggel nyilvánosságra hozott adatai szerint a járművet ezután többször is megpróbálták elindítani, majd egy ideig várakoztak is vele.

Hogy a kamion pontosan honnan hová tartott, és mikor vette át az elkövető az irányítást, egyelőre nem tudni. Egyes hírek szerint a térre behajtott jármű rakterében még találtak acélszerkezeteket, a rendőrség éjszakai közleménye szerint felmerült, hogy a kamiont még Lengyelországban, egy építkezésről tulajdonították el.

Az alábbi videó még azelőtt készült, hogy a rendőrség lezárta volna a teret: 

 


 

Magyar és lengyel árusok is voltak a téren

A helyszínen tartózkodó kollégánk szerint este tízig folyamatosan érkeztek a mentőautók a térre, “szinte dugó alakult ki, annyian jöttek”. A rendőrség azt kérte, hogy a téren bámészkodók menjenek onnan, mert a tömeg akadályozza a hatóságok munkáját.

Kollégánk a támadás idején tíz perc sétára tartózkodott a tértől, telefonon kapta a hírt a merényletről. Amennyire lehetett, megközelítette a helyszínt, elmondása szerint a téren nincs pánikhangulat, de sok a nézelődő ember, akik leginkább a telefonjukról próbálnak tájékozódni a fejleményekről. A német hatóságok higgadtan, profin kezelik a történéseket. 

Úgy tudjuk kollégánktól, hogy a karácsonyi vásáron több lengyel és magyar árus is volt, vasárnap este lehetett magyar szót hallani a téren, és “kürtőskalács” felirattal is találkozott. Megkérdeztük a magyar külügyminisztériumot, hogy tudnak-e magyar áldozatról.

Menczer Tamás a külügyminisztérium sajtófőnöke érdeklődésünkre elmondta, a berlini rendőrség egyelőre türelmet kért, az áldozatok nemzetiségéről még nem tudnak információt adni. A magyar konzulátus ugyanakkor folyamatos kapcsolatban áll velük, igyekeznek a helyszínen is tájékozódni, és az ügyeleti telefonszámon érdeklődőknek is segítséget nyújtani. Olyanoknak is, aki esetleg rokonaik iránt aggódnak, vagy bejelentenének valamit az esettel kapcsolatban. A képviselet tájékozódását nehezíti, hogy bár Berlinben sok magyar él, közülük csak kevés regisztrál a konzulátuson.

A Berlinben tartózkodók közben elkezdték beállítani Facebookon, hogy biztonságos helyen vannak, a német rendőrség is arra kérte az embereket, hogy használják a “safe place” modult, így tájékoztatva a hozzátartozóikat. 

Merkel fekete borítóképpel üzent

A támadással összefüggésben kedden délelőtt 11:30-kor fog összeülni a német szenátus, 13:00-kor pedig sajtótájékoztatót tart Michael Müller, Berlin polgármestere, valamint a rendőrség főkapitánya és a tartomány szenátora is. 

Angela Merkel egyelőre nem szólalt meg nyilvánosan, a Facebookon állította feketére a borítóképét. François Hollande francia államfő együttérzéséről biztosította a németeket. További reakciókat ebben a cikkünkben szedtük össze

forrás: index.hu

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
loading...
Hirdetés betöltése...