[ads]

Választások Romániában! Vajon mit hoz a jövő az ott élő magyaroknak?


Hirdetés
loading...
Hirdetések betöltése...

Hirdetés


Bejut-e a magyar lista a bukaresti parlamentbe – ez a mai romániai választás legfontosabb kérdése magyar szempontból. 5 százalék a bejutási küszöb, ezt kellene túlszárnyalni. Ezúttal nem indulnak egymás ellen a magyar pártok, tehát nem aprózódnak a magyar szavazatok. Az eredmény csak attól függ, mennyire lesz magas a magyar választók részvétele. Romániában már szombaton kampánycsend volt, a választás helyi idő szerint reggel 7-kor kezdődött.

Magyar szempontból a mozgósítás volt a leglényegesebb az utóbbi néhány hétben, Romániában. Az volt a cél, hogy arányaiban több magyar menjen el szavazni, mint amennyi román. Ebben az esetben ugyanis biztosan meglesz az 5 százalékos parlamenti küszöb, vagyis erős lehet a magyar frakció Bukarestben.

Az összefogás fontosságát hangsúlyozta csütörtökön Orbán Viktor is Szatmárnémetiben, miután tárgyalt Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével. A miniszterelnök kijelentette: azt szeretné, ha nem lehetne átnézni a romániai magyarokon, de ehhez az kell, hogy ők is kiálljanak saját érdekeikért. A magyar kormányfő ezért arra buzdította a romániai magyarságot, hogy vasárnap minél többen menjenek el szavazni.

Választási kampányplakátok mellett megy el egy férfi Bukarestben. (MTI/EPA/Robert Ghement)

Kelemen Hunor pénteken az M1-en azt mondta: a vasárnapi választás tétje az, hogy az erdélyi magyarok ne legyenek megkerülhetőek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke leszögezte: céljuk a romániai magyarság számával arányos parlamenti képviselet biztosítása a romániai parlamenti választásokon.

Sok minden megváltozott

Románia idén visszatért a megyei pártlistás arányos választási rendszerhez: 10 párt több mint 6500 jelöltjének neve szerepel a listákon. Az országot 43 választókerületre osztották fel, vasárnap belföldön 18 600, külföldön pedig 417 szavazóhelyiségbe várják a román választópolgárokat.

Mindenki csak abban a választókerületben voksolhat, ahova állandó vagy igazolható ideiglenes lakhelye alapján tartozik. A külföldön élő román állampolgárok csak a diaszpóra számára létrehozott listákra szavazhatnak.

Az új, arányos rendszer azt jelenti, hogy egyetlen szavazat sem vész el. Így tehát a leadott voksok bárhol jelenthetnek mandátumot a töredékszavazatot visszaosztása után. Ez kedvez a magyarságnak. Az 1,3 milliós romániai magyar közösség Románia lakosságának 6,5 százalékát teszi ki.

Alig volt látható a kampány

A választási rendszer mellett a kampányolás terén is sok szabály megváltozott. Például óriásplakátokat sem lehetett kirakni a kampány alatt, így főleg a tévében, illetve az interneten folyt a kampányolás.

Az M1-nek nyilatkozó elemző azt mondta: az új választási szabályozás miatt Romániában a korábbiaknál sokkal kevésbé volt érzékelhető a választási küzdelem, a plakátok hiányán túl nagyobb kampányrendezvényeket sem lehetett szervezni.

Szükség van a papírokra

Vasárnap egyszerű turistaként nem lehet voksolni. Külföldön kizárólag azok a román állampolgárok szavazhatnak, akik állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkeznek az adott országban.

Így például Magyarországon is kizárólag útlevéllel vagy személyivel voksolhatnak azok, akiknek állandó lakhelyük van. Akinek csupán ideiglenes, annak igazolnia kell azt egy lakhatási dokumentummal, például lakcímkártyával.

Az eddigi négy helyett, vasárnap már öt választókörben adhatják le voksukat az itt élő román állampolgárok. Románia budapesti külképviseletén két szavazóhelyiséget alakítanak ki, egyet a Román Kulturális Intézetben és egyet-egyet a szegedi és gyulai külképviseletein.

Fotó: M1

Fotó: M1

Romániában a 18. évesnél idősebb, az állandó lakóhelyüktől távol tanuló diákok és egyetemi hallgatók menettérti szabadjegyet kapnak az állami vasúttársaságtól, hogy hazautazhassanak szavazni.

A mozgásukban korlátozott személyek pedig mozgóurnát igényelhetnek, ezt viszont minél hamarabb meg kell tenniük azért, hogy biztosan leadhassák szavazataikat.

Nem volt eléggé tiszta

Egy sor óvintézkedést is bevezettek a közelmúltban a választások tisztaságának biztosításáért, a csalások megelőzéséért.

Egy rendelkezés a biztonsági intézkedések terén igazi újdonságnak számít, a választók azonban valójában nem is találkoznak vele. E szerint a szavazókörök a zárást követően rögtön zár alá helyezik az összes szavazásra használt pecsétet, hogy utólag senki se érvényteleníthesse a szavazólapokat. További óvintézkedés, hogy a szavazatszámlálást mindenhol lefilmezik.

A romániai parlament épülete. EPA/ROBERT GHEMENT

Idei újítás, amivel a nyári önkormányzati választáson már találkozhattak a választók, hogy érkezésükkor személyi számukat bevezetik egy számítógépes rendszerbe, amely azonnal kimutatja, ha már máshol is szavaztak.

Az új rendszer arra is jó, hogy valós időben követhető vele a részvétel alakulása, így a magyar többségű megyék adataiból már napközben látni lehet, megmozdult-e a magyarság, nem marad-e el a részvételi arányuk az országos átlagtól.

Este minden kiderül

Az urnák helyi idő szerint reggel hétkor nyílnak, a szavazók este kilencig adhatják le voksaikat. 20 órakor már meglesznek az első exit poll adatok, amelyek előrevetítik majd, hogy hogyan szerepeltek a pártok a választásokon.

forrás: hirado.hu, M1, MTI

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
loading...
Hirdetés betöltése...