Hirdetés betöltése...

Amire pár hónapja még senki sem számított: egyre valószínűbb Trump győzelme


Több kulcsfontosságú, úgynevezett csatatér tagállamban Trump vezet. Floridában és Ohióban kis többséggel ugyan, de a republikánus elnökjelölt győzött. Kövesse itt percről percre az amerikai elnökválasztás eseményeit!

8. 36 NPR: Donald Trumpot választották meg az Egyesült Államok 45. elnökévé 

Donald Trumpot, a Republikánus Párt jelöltjét választották meg az Egyesült Államok 45. elnökévé – jelentette az NPR amerikai közszolgálati rádió.

8.29 – Demokrata kampányfőnök: meg kell várni a szavazatok összeszámlálását

8.23 – Pánik Japánban

Rendkívüli ülést tart Japánban a pénzügyminisztérium, a tőkepiaci felügyelet (FSA) és a jegybank szerdán, hogy elemezze az amerikai elnökválasztás következtében kialakult piaci helyzetet.

8.18 – Párizs Washington szövetségese marad

Franciaország az Egyesült Államok szövetségese marad, de látnia kell, milyen új politikát folytat a következő amerikai elnök – hangsúlyozta szerdán Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter az amerikai elnökválasztás körvonalazódó – Donald Trump republikánus párti elnökjelölt győzelmét előrevetítő – eredményére reagálva.

Közben a Twitter közösségi oldalon Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke az amerikai elnökválasztás nyertesének nevezte Trumpot, és gratulált neki a győzelemhez. “Gratulálok az Egyesült Államok új elnökének, és a szabad amerikai népnek” – olvasható Le Pen üzenetében.

8.14 – A legfrissebb eredmények szerint a republikánus jelölt, Donald Trump nyerheti meg az elnökválasztást.

Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója kiemelte: hiába lesz republikánus többség a szenátusban, ha olyan szenátorok kerülnek vissza, akik korábban Donald Trump ellen voltak, így kérdéses milyen lesz a szenátusi támogatottsága. Emellett a jelöltnek sok olyan ígérete volt, amely nem igazán megvalósítható, nem tudni, igazán mit szeretne.

A külügyi intézet kutatója kiemelte, hogy most megnyílt egy világ a kívülállók számára. A “washingtoni elit zártsága és mítosza változni fog”, ami a politika életre is hatással lesz. Mindkét oldalon megerősödhetnek a politikai mozgalmak. Kérdés hogy a “Trump-jelenség” egyszeri alkalom volt-e vagy demokratizálódik mindkét párt működése, az egyszerűbb tagok is kaphatnak-e beleszólást.

Fodor Csaba, a Nézőpont ügyvezetője azt hangsúlyozta: nem várható, hogy gyorsan, hatékonyan beindulna a kormányzás. Trump teljesen kívülálló a politikában, és ha ő nyer, a politikai szférában még tanulnia kell a mozgást. A Nézőpont elemzője szerint ha Trump mégsem nyerne, olyan antielit mozgalom jöhet létre, amely átformálhatja az amerikai klasszikus politika képét.

7:52 – Paul Ryan házelnök gratulált Donald Trumpnak 

A wisconsini republikánus politikus még az éjjel telefonon hívta Donald Trumpot, aki várhatóan az Egyesült Államok 45-ik elnöke lesz. A házelnök – akinek korábban nem volt felhőtlen a viszonya a New York-i üzletemberrel – gratuált neki és Mike Pence alelnökjelöltnek is.

7:50 – Trump megfordította Pennsylvániát

Az AP hírügynökség szerint a republikánus elnökjelölt ebben az államban is győzni tudott.

7:44 – Fogy a remény a Clinton-szavazóknál

“Olyan, mintha egy hullaházban lennénk”  – hangzott el Clinton eredményváróján.


Fogy a remény a demokratáknál

7:37 – Trump további államokban győzhet

Tart a szavazatok feldolgozása, és a részeredmények szerint Wisconsinban és Pennsylvaniában szintén Donald Trump győzelme várható. Pennsylvaniában ugyanis 98.5 százalékos feldolgozottság mellett Trumpnak egyszázalékos az előnye, Wisconsinban pedig 94 százalékos feldolgozottság mellett háromszázalékos előnye van Clintonnal szemben. Elemzők szerint ez az előny már behozhatatlan. A végleges eredményekre egyébként még Minnesotában, Michiganben, Arizonában és Alaszkában kell várni.

7:33 – Megrázta a világpiacokat Trump várható győzelme 

A júniusi brit népszavazásra emlékeztető módon megrázta a világpiacokat, hogy Donald Trump győzött olyan kulcsfontosságú szövetségi államokban, mint Florida és Ohio, így megnyílt előtte a Fehér Házba vezető út. A pénz-, értékpapír- és árupiacok egyöntetűen arra számítottak, hogy a demokrata párti rivális, Hillary Clinton nyeri meg az amerikai elnökválasztást a politikai kívülállónak számító Trumppal szemben. A befektetők attól tartanak, hogy Trump győzelme politikai és gazdasági bizonytalanságokat okozhat, így a dollár árfolyama, a nyersanyagok ára és a tőzsdék zuhanórepülésbe fordultak.

7:20 – Századvég-elemző: az Egyesült Államokban teljes a döbbenet 

Teljes döbbenetté fordult át a hangulat az Egyesült Államokban, ahol az előzetes várakozásokkal ellentétben a republikánus jelölt Donald Trump áll nyerésre – nyilatkozta Orbán Balázs, a Századvég kutatási igazgatója Floridából a Kossuth Rádiónak.

 

7:17 – Obama: bármi lesz is, holnap is felkel a Nap 

A hamarosan leköszönő elnök szerint kimerítő, feszült, “néha egyenesen furcsa” kampányidőszak zárult le. ”Láttunk új dolgokat ez alkalommal, de ami nem újdonság, az az, hogy a demokráciánk mindig is harsány és rakoncátlan volt. Voltak már kemény és zsigeri érzelmeket megmozgató választások, de mindig erősebben kerültünk ki belőle” – vélekedett az amerikai elnök.

7:08 – Clinton nyert Nevadában
A csatatér államnak számító Nevadában Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje nyert egybehangzó előrejelzések szerint. Clinton ezzel hattal növelte elektori szavazatinak számát, de még így is jelentősen elmarad a republikánus elnökjelölt, Donald Trump mögött.

A Fox  News televízió szerint szerint Trump nyert Wisconsinban, más források azonban ezt még nem erősítették meg.

6:45 – Megőrizhetik kongresszusi többségüket a republikánusok 

Jelenleg mindkét házban a republikánusok vannak többségben, és ez valószínűleg így is marad, mert ha a demokraták ki is tudják egyenlíteni a jelenlegi 54-46-os republikánus többséget a szenátusban, szavazategyenlőség esetén a felsőház elnöki posztját is betöltő alelnök voksa dönt, aki az elnökválasztási verseny jelenlegi állása szerint nagyobb eséllyel lesz a republikánus Mike Pence és nem a demokrata Tim Kaine.

6:32 – Clinton győzött Nevada államban

A demokrata jelöltnek már a korai szavazás időszakában is erős spanyolajkú bázisa volt, akik elegendő támogatást biztosítottak neki az előny megtartásában. Nevada megnyerésével hat elektori szavazattal lett gazdagabb Clinton – jelentette az AP hírügynökség.

6:22 – Újabb Trump siker egy csatatér államban

Iowában is a republikánus elnökjelölt győzött – erősítette meg a CNN és a Fox News. Trump nyerni tudott Georgiában, a Fox szerint Wisconsinban is, továbbá Michiganben is vezet, de ott egyelőre túl szoros az eredmény, és még nem lehet megmondani, ki nyeri a választást.

6:05- Elektorok becslése 

a Guardian alapján: Trump: 244 – Clinton: 209

a Fox alapján: Trump: 254 – Clinton: 209

a CNN alapján: Trump 232 – Clinton: 209

az AP alapján: Trump: 244 – Clinton: 209

6:00 – Utahban is meglepetés

A republikánus jelölt szerezte meg Utah szövetségi állam szavazatainak többségét, ami meglepő, mert az állam mormon vallású szavazóit korábban demokrata pártinak gondolták. A győzelem 6 elektori vokssal gyarapítja Trump előnyét.

5:51 – Trump áttörte a “kék falat”

Donald Trump nyeri az elnökválasztást Wisconsinban, áttörve az északi államok “kék falát”, melyek megnyerése nélkül aligha lett volna reális esélye a végső győzelemre – jelentette szerda hajnalban a Fox News amerikai hírtelevízió.

5:43 – Michigan a legfontosabb állam most

A mérések alapján, ha Trump megnyeri Michigant, akkor Trump lesz az elnök, legalábbis így gondolják a republikánus jelölt főhadiszállásán.

5:12 – Kalifornában nem történt meglepetés

Győzött Clinton, az összesített becslés szerint azonban továbbra is Donald Trump republikánus elnökjelölt vezet az elektori voksok tekintetében. Trumpnak a Fox News becslése szerint 222 voksa van, míg Clintonnak 202.

4:58 – Trump megnyerte Floridát

Donald Trump republikánus párti elnökjelölt nyerte az elnökválasztást az egyik legfontosabb csatatér államnak számító Floridában – jelentette szerda hajnalban az AP amerikai hírügynökség.

4:53 – Fox News: Észak-Karolinában Trump nyert 

Donald Trump republikánus elnökjelölt nyert a fontos csatatér államnak számító Észak-Karolinában, amely 15 elektort küld az elnökválasztó elektori kollégiumba – jelentette be a Fox News amerikai hírtelevízió.

4:36 – Floridát szinte bizonyosan Donald Trump nyeri 

A kulcsfontosságúnak tartott Floridában kis többséggel ugyan, de szinte bizonyosan Donald Trump republikánus elnökjelölt győz.  A szavazatok 99,2 százalékos feldolgozottságánál Donald Trump vezet másfél százalékkal. Közben a korábbi állásfoglalásaiban Hillary Clinton elnöksége mellett nyíltan kiálló The New York Times című amerikai lap helyi idő szerint kedd éjjel már azt írta: 82 százalék az esély arra, hogy Donald Trump lesz az elnök. A brit Financial Times című napilap Washingtonból azt jelentette, hogy 73 százalékos esélye van Trump győzelmének.

4:27 – Egy másik csatatér állam Trumpé 

Több mint 53 százalékos támogatottsággal nyert a csatatérállamnak tartott Ohióban a republikánus elnökjelölt. Michiganben szintén Trump győzelmét vetítik előre, míg Iowában és Pennsylvaniában várhatóan Hillary Clintoné lesz a győzelem.

4:21 – Virginiában Clinton győzelmét jósolja előre a Fox News és a CNN

Nem sokkal ezelőtt még Trump vezetett itt, Virginia kulcsfontosságú államnak számít az elnökség elnyeréséhez. A 10 elektori voksot jelentő Missouriban a prognózis alapján a republikánus jelölt, Donald Trump fog nyerni.

4:19 – Beszakadt a peso árfolyama

Csaknem 10 százalékkal esett  a dollárral szemben a nyitva lévő ázsiai piacokon a mexikói peso árfolyama arra a hírre, hogy az amerikai elnökválasztás több csatatér államában Donald Trump, a republikánusok jelöltje vezet, vagy jobban szerepel a korábban vártnál.

4:10 – Trump vezet több kulcsfontosságú államban 

A “létfontosságú csatatérnek” számító tagállamok: Florida, Virginia, Ohio. Floridában a 9 millió szavazat 94 százalékos feldolgozottságánál Trump 140 ezer vokssal vezetett. Virginiában a 2,9 millió szavazat 76 százalékos feldolgozottsága mellett 60 ezer voks volt az előnye. Ohióban a 3 millió szavazat 55 százalékának összeszámlálásakor 275 ezer voks volt Trump előnye.

4:04 – A CNN szerint Montana is Trumpé lesz

Floridában a demokrata kampánystáb hangulata drámaian megváltozott, miután továbbra is Trump áll nyerésre a csatatér államban.

3:53 – Várhatóan Clinton fog nyerni két fontos államban

Hillary Clinton győzelmét jelzik előre az első eredmények Coloradóban és Új-Mexikóban, ahol nagyon nagy lélekszámú spanyolajkú közösségek élnek.

3:50 – Trump hozta a kötelezőt Texasban

Texas fontos tagállam, mivel 38 elektort ad. Trump Texas mellett még további hat középnyugati államban is győzelemre áll: Észak-Dakotában, Dél-Dakotában, Nebraskában, Kansasban, Wyomingban és Arkansasban, valamint – csaknem száz százalékos feldolgozottság mellett – övé lett Mississippi, jóllehet ez az állam csak hat elektort ér.

3:47 – Továbbra is Trump vezet, de jön föl Clinton. 147-109 a republikánus jelöltnek

A 29 elektori szavazatot jelentő New York államban és a 9 elektori voksot adó Connecticutban Hillary Clinton fog nyerni, a stabilan republikánus Texasban, Lousianában és emellett Észak-Dakotában és Dél-Dakotában, valamint Wyomingban és Kansasban is Donald Trump győzelmét jelzi előre a CNN és a Fox News amerikai hírtelevízió.

3:41 – Trump és kampányfőnöke elég magabiztos

Ezt a képet osztotta meg nemrég Kellyanne Conway. Eközben Floridában 94%-os feldolgozottság mellett Trump 138 ezer szavazattal vezet.

Trump és kampányfőnöke - Kellyanne Conway

3:27 – Trump fia fotót készített a szavazófülkében

“Hihetetlenül dicsőséges pillanat volt, mikor édesapámra szavazhattam! Nagyon jó munkát fog végezni az Egyesült Államokban” – lelkendezett a közösségi médián Trump fia, de sokan arra emlékeztették, hogy akármennyire is büszke, amit tett, az illegális. A milliárdos fia azóta törölte a Tweetet, de úgy tűnik, nem elég hamar.

Fotó: Egykori Tweet, már csak emlékFotó: Egykori Tweet, már csak emlék

3:15 – Deja vu Floridában?

Hillary Clintonon és Donald Trumpon kívül más jelöltek is meghatározó számú szavazatot kaptak Florida államban, ahol csak százalékok választják el egymástól a republikánus és demokrata jelöltet. Ralph Nader 16 évvel ezelőtt országosan kevesebb, mint 3 százalékot szerzett meg, de ez elég volt ahhoz, hogy anno megváltoztassa az amerikai elnökválasztás kimenetelét.

3:09 – Clinton megnyerte New Yorkot, Trump újabb négy államban tudott győzni

Továbbra is a papírforma érvényesül, hamarosan csatatér államokból is érkeznek az eredmények.

2:59 – A demokraták közel járnak ahhoz, hogy többséget szerezzenek a szenátusban 

A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága mellett Hillary Clinton öt keleti parti államban, valamint a szövetségi fővárosban, Washingtonban nyert, és győzelemre áll további négy keleti parti államban. Egyelőre Virginiában és Észak-Karolinában is ő vezet. A republikánus elnökjelölt, Donald Trump Oklahoma után Alabamában, Tennessee-ben és Dél-Karolinában aratott győzelmet. Az alsóház marad a republikánusoké – jelentette az NBC és az ABC hírtelevízió.

2:50 – Floridában nagyon szoros a verseny

Trump reménykedhet, ugyanis már így is meglepően jól teljesített a 29 elektori szavazatot jelentő államban: 41 megyében olyan eredményt sikerült elérnie, melyet egyetlen republikánus jelöltnek sem sikerült az elmúlt 3 elnökválasztás alatt.

2:42 – A képviselőház republikánus többségű marad

Az amerikai szövetségi törvényhozás alsóházában, a képviselőházban a republikánusok megőrzik többségüket – jelentette szerda hajnalban az NBC amerikai hírtelevízió.

2:40 – Verekedés volt egy floridai szavazóhelyiségnél

Összeverekedett két férfi egy floridai szavazóhelyiségnél. Egy idősebb férfi azt nehezményezte, hogy egy másik férfi mobillal őt veszi, ezért nekiment annak. A fiatalabb férfi válaszul akkorát ütött vissza, hogy az idősebb úr földet fogott. A rendőrség csak a kezdeményezőt állította elő.

A 68 éves férfit bilincsben vitték el a rendőrök a szavazóhelyiség elől (Fotó: Twitter)A 68 éves férfit bilincsben vitték el a rendőrök a szavazóhelyiség elől (Fotó: Twitter)

2:33 – Újabb két államban nyert Trump

A CNN előrejelzése szerint Dél-Karoilna és Alabama államokban Trump nyerte a választást.

2:18 – Kettős voksoláson kaptak egy választót

Letartoztattak egy taxasi szavazót, aki kétszer próbált Trumpra szavazni. Azt állította, hogy Trumpnak dolgozik, és csak a rendszert akarta így tesztelni.

2:02 – Clinton átvette a vezetést

Egyre több államból érkeznek be az eredmények. Clinton átvette a vezetést, 68-67 a demokrata elnökjelöltnek. A megnyert Vermont után Delaware, Illions, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Rhode Island és Washington D.C. államok kékültek be. Trump eközben Oklahoma, Mississippi and Tennessee államokban áll nyerésre a CNN szerint.

1:52 – Halálos lövöldözés Kaliforniában: lezártak egy szavazóhelyiséget

Egy szabadidőközpontnál lövöldöztek. A szavazókat, az utcán sétálókat és a szabadidőközpontban tartózkodó gyerekeket bezárták az épületbe.

1:37 – Trump szomorú, mert Bush nem szavazott rá

Egy rádióinterjúban Trump szomorúnak nevezte, hogy a korábbi republikánus elnök, George W. Bush nem szavazott rá. Igaz Clintonra se, mert feleségével együtt üresen hagyták a szavazólapot.

1:32 – Nyugat Virginia is Trumpé lett

Eddig nincs meglepetés. A CNN szerint Trump nyert Nyugat Virginiában.

1:22 – Meghosszabbított nyitvatartás Észak-Karolinában

Technikai problémák miatt 8 körzetben szavazhatnak az eredetihez képest tovább a szavazók.

1:15 – Temetőkben és mosodákban is szavaztak az amerikaiak

A fodrászattól kezdve a zöldségesnél, garázsokban, életmentő állomásokon és mosodákban is voksoltak november 8-án az amerikai választók. Nézze meg a Guardian fotósorozatát, melyet a legfurcsább helyeken kialakított szavazófülkékről készítettek.

1:05 – Két állam már Trumpé

Indiana és Kentucky a republikánus jelölté lett, Clinton nyert Vertmonban.

00:56 – Kevesebb a fehér szavazó

Az első exit pollok tanúsága szerint a korábbiakhoz képest 2%-kal kevesebb fehér szavazó ment el szavazni, 72%-ról 70%-ra csökkent a számuk. Eközben a latin hátterű voksolók aránya 10%-ról 11%-ra nőtt, és szintén 1% ponttal emelkedett az ázsiak aránya. Az afroamerikaik esetében 13%-ról 12%-ra változott ez a szám.

00:51 – Valahol már csomagolnak

Donald Trump egyetlen denveri kampányirodájában már összepakoltak. A falakról eltűntek a plakátok, már tévé sincs az irodában, egy laptopon megy a Fox News. Az önkéntesek ugyanakkor még telefonálnak, győzködve a választókat, hogy menjenek el szavazni. Hogy mire ez a nagy sietség? Az elmúlt napokban több támadás is érte a kamányirodát, a stáb pedig nem szeretné, ha Trump győzelme után ismét kárt tennének benne.

00:41 – Kenyában nyert Clinton nyert

A tréfából rendezett esemény egyik szervezője és főszereplője egy közismert kenyai humorista, Laurance Oyange volt.  A választás nem országos volt, csupán Barack Obama – a jelenlegi amerikai elnök – apjának szülőfalujában rendezték, Nyangoma-Kogelóban. Az eredmény: 78 százalékuk a demokrata párti Hillary Clintonra szavazott.

00:22 – Itt a szavazó kutyusok tündéri fotósorozata

Az amerikai elnökválasztás leglelkesebb résztvevői minden kétséget kizárva a kutyusok voltak. November 8-án ismét reflektorfénybe kerültek a gazdáikkal együtt szavazó négylábúak, akikről a 2016-os elnökválasztás napján is nagyon aranyos képek készültek.

00:12 – Trump fölényesen vezet

Megérkeztek az első eredmények, ezek szerint Trump fölényesen vezet Clinton előtt. A republikánus jelöltre jelen állás szerint 75,5%-an szavaztak, de nagyon messze még a vége.

23:42 – Hamarosan jönnek az eredmények

Magyar idő szerint éjfélkor zárnak a szavazóhelyiségek Indiana és Kentucky egy részén. Ettől kezdve érkeznek majd a részeredmények. Nagy izgalomra azonban nem lehet számítani, mert várhatóan mindkét államot simán nyeri majd Trump. Az első 64 elektori voks sorsa hajnali egy óra körül dőlhet el. Ide kattintva olvashatja a pontos menetrendet.

23:41 – CNN: a szavazók 70 százaléka fehér

A szavazók 70 százaléka fehér, 12 fekete, 11 százalék latino, 4 százalék ázsiai – mondja a CNN, az exit pollokat ismertetve. Négy évvel ezelőtt 72/13/10/3 volt a szavazók etnikai megoszlása.

23:39 – Magabiztosak Trunpék

Donald Trump kampányfőnöke közölte: nincs szükségük Ohiora, Észak-Karolinára és Floridára sem a győzelemhez.

23:37 – Obama még mindig népszerűbb, mint lehetséges utódai

A CNN exit pollja szerint a válaszadók – több mint 15 ezer ember – 54 százaléka elégedett Obama elnöki teljesítményével. A változást akarók aránya 38 százalék, a tapasztalatot és a józan ítélőképességet összesen 44 százalék tartja fontosnak a két jelölt versenyében. A CNN értelmezésében a változást akarók alkotják Trump táborát, míg az tapasztalatot és ítélőképességet kiemelők Clinton-pártiak.

23:27 – Bush nem szavazott senkire

George W. Bush szóvivője a CBS-nek megerősítette, hogy sem a volt elnök, sem a felesége nem szavazott Trumpra, de Hillary Clintonra sem. A szavazólapnak ezt a részét egyszerűen üresen hagyták.

23:16 – Jönnek az első exit pollok

A Fox News elkezdte ismertetni az exit pollokat. Ezek még nem az eredmények, csak azt mutatják, mit tartanak fontosnak az amerikai választók. 62 százalékot zavarja például az, hogy Clinton külügyminiszterként a saját e-mail szerverét használta. A megkérdezettek 71 százalékát Trump véleménye zavarja a nőkről. 42 százalék azért szavazott a jelöltjére, mert erősen bízik benne, 31-nek vannak fenntartásai, 25 pedig utálja a másik jelöltet. !9 százalék szerint Clinton, 46 szerint Trump lesz jobb főparancsnok.

A CNN exit pollja szerint a szavazók 7 százaléka döntött az utolsó néhány nap, ezen kívül még 5 százalék az utolsó héten. 13 százalék októberben, 13 százalék szeptemberben, 62 százalék még régebben. A válaszadó szavazók közül tízből mindössze négy akar változást az Egyesült Államok politikájában.

23:00 – Trumpék nem adják fel

Az utolsó pillanatban is adományokat kérnek a támogatóknak kiküldött levelekben Donald Trump segítői. “Ez az utolsó esélyünk a politikatörténelem legnagyszerűbb visszatérésére”, amihez akár egy 1 dolláros hozzájárulás is sokat tudna hozzátenni – írják. A Trump-kampány a levélben emlékeztet, hogy az előző hónapban 100 millió dollár jött össze a kisebb adományokból.

22:55 – Clinton elindult

Rendőri felvezetéssel elindult New York Citybe, az eredményváró bulira Hillary Clinton stábja. A CNN úgy tudja, a demokraták jelöltje két beszéddel készül, egyet győzelem, egyet vereség esetére írtak.

22:49 – Nagy ünneplésre készülnek a demokraták

David Plouffe, Barack Obama 2008-as kampánymenedzsere, majd az elnök főtanácsadója egy vodkában és ginben gazdag fotót tett közzé a Twitterén. “Készen állok a győzelmi beszédre” – utalt Hillary Clintonra a kép feletti megjegyzésében.

22:37 – George W. Bush Clintonra szavazott?

Rush Limbaugh, konzervatív rádiós műsorvezető úgy értesült, George W. Bush és felesége, Laura Bush is Hillary Clintonra adta le a voksát – írja a Washington Examiner.

22:28 – Lehet hinni a Google-nek? Majd kiderül.

A Google Trends nemrég tette közzé a választók kereséseire támaszkodó adatait a Twitteren. Eszerint a legfőbb csatatér államok közül Donald Trump vezet Michinganben, Wisconsinban, Ohióban, Clinton pedig Észak-Karolinában és Pennsylvaniában. Ezek egy része éppen ellentétes a legutóbbi közvélemény-kutatási adatokkal. A Google-keresések döntetlenre hozták ki Coloradót. A harmadik jelöltek közül Gary Johnson generálta a legtöbb keresést – emelte ki a The Washington Post.

22:15 – A City szerint nagyobb piaci mozgások követnék Trump győzelmét

Londoni pénzügyi elemzők szerint Donald Trump győzelmét sokkal nagyobb piaci árfolyamkilengések követnék, mint Hillary Clintonét, mivel a piac ez utóbbit már beárazta, és kisebb kockázatúnak is tartja.

21:53 – Hat csatatér államban is vezet Clinton?

A VoteCastr közvélemény-kutató cég által helyi idő szerint kedd délután nyilvánosságra hozott, az előzetesen szavazókra vonatkozó adatsor szerint Clinton győzelme várható Coloradóban, Floridában, Nevadában, Ohióban, Pennsylvaniában és Wisconsinban.

A Republikánus Párt jelöltje, Donald Trump csak Iowában számíthat győzelemre, ahol mindössze egy százalékkal előzi meg Clintont. A szóban forgó előrejelzés óvatossággal kezelendő, mert az az előzetes szavazás jogával élő 42 millió polgár választási magatartása erősen különbözhet az összlakosságétól.

OgTpsGpdSJyrnlGVE7wj_445OmbnibusGraphic

21:37 – Clinton nyerte a terepen való kampányolást

A Morning Consult/POLITICO Exit Pollja szerint Hillaryék a választók 17 százalékát érték el telefonon vagy személyesen, Trumpék viszont csak 8 százalékát. A szavazók 9 százaléka azt nyilatkozta, hogy mindkét kampánnyal kapcsolatba került. A kutatás 9704 amerikai állampolgár online interjúja alapján készült. Közöttük voltak korai voksolók és olyanok is, akik a választás napján húzták be az ikszet.

21:28 – Clinton győzelmét jósolja az Ipsos

A Reuters és az Ipsos közös felmérése szerint Hillary Clinton 303 elektort szerezhet, Trump pedig 235-öt, de Floridában, Michiganben, Észak-Karolinában és Ohióban nagyon szoros a verseny, és Pennsylvaniában is minimális Clinton előnye. Ha viszont Clinton a három nagy állam (Florida, Michigan, Pennsylvania) bármelyikében nyer, akkor valószínűleg meglesz a győzelemhez szükséges 270 elektora.

21:23 – Feljelentést tett Trump

Donald Trump feljelentést tett, mert Nevadában a szavazók egy helyütt a megengedett időn túl is voksolhattak. A CNN tudósítása szerint az illetékes bíróság elutasította Trump panaszát.

21:18 – Clinton vezet Floridában

A Politico szerint a csatatérállamok közül Floridában Hillary Clinton áll jobban a korai szavazóknál. A hírportál szerint mintegy 90 ezerrel több demokrata szavazott az elmúlt három hétben, mint amennyi republikánus. A billegő államok közül Floridában lehet megszerezni a legtöbb elektort.

Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt köszönti támogatóit a Florida állambeli Pembroke Pinesban tartott kampányrendezvényén 2016. november 5-én. (MTI/AP/Andrew Harnik)Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt köszönti támogatóit a Florida állambeli Pembroke Pinesban tartott kampányrendezvényén 2016. november 5-én. (MTI/AP/Andrew Harnik)

20:40 – Papírra váltottak Észak-Karolinában

A csatatérállam legalább öt szavazókörzetében akadt probléma a szavazók bejelentkezéséhez használt szoftverrel, ezért papíralapú névjegyzékeket használnak a szavazók azonosításához, ami miatt hosszú soroök alakultak ki – írja a CNN.

epa05623005 Poll workers William Stone and Nonie Valentine check voters in at the Lexington Avenue Fire House in Cambridge, Massachusetts, USA, 08 November 2016. Americans vote on Election Day to choose the 45th President of the United States of America to serve from 2017 through 2020. EPA/LISA HORNAKFotó: EPA

20:20 – Bepanaszolták Trump fiát

Eric Trump feltette a Twitterre a szavazólapjának fotóját, ami New York államban ez tilos. A demokraták panaszt tettek a republikánus jelölt fia ellen.

20:08 – Kirúgtak két szavazatszámlálót Floridában

Kizártak két szavazatszámlálót a floridai Pompano Beachen – írja a Politico. A hatóságok egyelőre csak annyit árultak el, hogy nem az előírásoknak megfelelően viselkedtek.

19:38 – A Newsweek szerint Európa Clintont akarja

A hetilap a London School of Economicsszal közösen közölt elemzést arról, hogyan látják Európában a két amerikai elnökjelöltet. Az elemzés szerint az európaiak “hitetlenkednek, aggódnak, elképednek és mérgelődnek”, amikor az amerikai elnökválasztás lehetséges következményeit kommentálják. Európa vezetői alapvető különbséget látnak Hillary Clinton és Donald Trump között – állapítja meg az elemzés, s hozzáteszi, hogy az európaiak történelmileg mindig a demokratákat favorizálták, őket kedvelték, s ez alól a mostani elnökválasztás sem kivétel.

From the Editors: 2 special edition covers for 2016 election outcomes were produced by a Newsweek licensee, Topix Media, and not by Newsweek

 

19:30 – Az anyjára szavazott Clinton lánya

A Twitteren tudatta Chelsea Clinton, hogy az anyjára szavazott. Azt írta “Életem legnagyobb megtiszteltetése, hogy rád szavazhattam, anya. Mint mindig, most is rendkívül büszke vagyok rád”.

18:32 – Clinton nyert Guam szigetén

Guam szigetén a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton nyerte a választást, bár Guam nem ad elektort.

18:30 – Minden államban kinyitottak a szavazóhelyiségek

Utolsóként Hawaiin is elkezdődött az elnökválasztás, ezzel minden államban szavaznak már.

17:48 – Próbababát játszott a Clinton-stáb

Nem mindennapi felvételt tett közzé Twitter fiókjában Hillary Clinton. Az amerikai elnökválasztás demokrata jelöltje beszállt a közösségi médiában terjedő legújabb őrületbe, és egy próbababás videóval buzdította szavazásra a választókat.

17:46 – Trump leadta szavazatát

Leadta szavazatát a keddi amerikai elnökválasztáson Donald Trump republikánus párti elnökjelölt, aki a feleségével együtt New Yorkban járult az urnák elé.

Like father like son? Donald Trump, Eric Trump appear to eye wives’ ballots http://ti.me/2eJO5oE 

 

15:21 – Félmeztelen tiltakozás Trump ellen

Őrizetbe vettek két nőt, akik félmeztelenül tiltakoztak abban a szavazóhelyiségben, ahol Donald Trumpot várják, hogy leadja szavazatát.

 

Protest inside polling station where Trump votes. Two women arrested.

 

14:30 – A férjével szavazott Clinton

Hillary Clinton, a Demokrata Párt elnökjelöltje már korán reggel leadta szavazatát a keddi amerikai elnökválasztáson. A férjével, Bill Clinton volt elnökkel helyi idő szerint nyolc órakor jelent meg a New York melletti Chappaqua egyik iskolájában, ahol a választási helyiséget berendezték. A Clinton házaspár nem adott interjút, nem kommentálta a helyzetet.

12:00 – Hét államban megkezdődött a szavazás

New York, Connecticut, Indiana és Kentucky egyes részein, Maine, New Jersey és Virginia államban megkezdődött a szavazás. Vermontban helyi idő szerint reggel ötkor nyitottak ki a szavazóhelyiségek.

7:40 – Clintoné az első választási győzelem

Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje aratta le az első győzelmet az amerikai elnöki posztért kedden megkezdett választáson. Az északkeleti New Hampshire állam három településén pontban nulla órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek, és elsőként Dixville Notchban eredmény is született. Nyolc választópolgár adta le a voksát, közülük négyen Hillary Clintonra szavaztak. Két szavazatot kapott Donald Trump republikánus jelölt, egy-egy voksot pedig Gary Johnson, a Libertárius Párt elnökjelöltje és Mitt Romney, aki négy évvel ezelőtt volt a republikánusok elnökjelöltje. Az ő neve nem szerepel ugyan a szavazócédulán, de valaki ráírta.

Szavazók várnak a sorukra az amerikai elnökvákasztáson az egyesült államokbeli New Hampshire államban 2016. november 8-án. Fotó: EPA/Herb SwansonSzavazók várnak a sorukra az amerikai elnökvákasztáson az egyesült államokbeli New Hampshire államban 2016. november 8-án. Fotó: EPA/Herb Swanson

MTI