[ads]

Szombat éjjel, terrortámadás történt Londonban!! A támadók autóval, késsel gyilkoltak egy hídon!!


Hirdetés
loading...
Hirdetések betöltése...

Hirdetés


Halálos áldozatokkal járó terrorcselekmény történt szombat éjjel Londonban. A London hídon (London Bridge) egy fehér furgon nagy sebességgel felhajtott a járdára és több gyalogost elütött, majd a járműből szemtanúk beszámolója szerint három vagy négy ember kiugrott és késsel támadt a járókelőkre a közeli piac, a Borough Market környékén. Legalább hat embert öltek meg a támadók és több mint 30-an megsérültek. Magyar áldozatról nincs információ.

 

Legkevesebb hat embert megölt három merénylő szombat éjjel London belvárosában. Mark Rowley, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka vasárnap kora reggel bejelentette, hogy a rendőrség fegyveres egységei végeztek a támadókkal.

A rendőrség azt feltételezi, hogy a megölt három támadó követte el a brit fővárosban, a London hídon (London Bridge) és a közeli piacon, a Borough Marketen a terrorcselekményeket. A Scotland Yard szerint a merénylőcsoportnak nem volt több tagja. A rendőrség az első riasztás után nyolc perccel végzett velük.

Fegyveres rendőrök a londoni London Bridge környékén 2017. június 3-án, miután egy furgon gyalogosok közé hajtott a hídon, a közeli Borough piacnál pedig késelés történt. (MTI/EPA/Will Oliver)

Nem öngyilkos merénylők voltak 

Rowley szerint eleinte úgy tűnt, hogy a támadók öngyilkos merénylők által használt mellényt viseltek, de kiderült, hogy nem így van. Közösségi portálokon vasárnap hajnalban megjelent egy fotó, amelyen két, földön fekvő ember látszott, mellettük fegyveres rendőrök. Az egyik fekvő férfi ruházatára fémflakonoknak látszó tárgyak voltak erősítve.

A Sun című napilap értesülése szerint a támadók bádogpalackokból házilag készített mellényt viseltek, hogy megvédje őket a késszúrásoktól. Feltehetően ezekről a mellényekről hitték először azt, hogy robbanóanyagot tartalmazhatnak.

Terrortámadás történt 

A merénylet a brit főváros szívében történt. A London hídon egy fehér furgon nagy – egyes szemtanúk becslése szerint óránkénti 80 kilométert elérő – sebességgel felhajtott a járdára és több gyalogost elütött, majd a járműből kiugrott három ember, és késsel támadt a járókelőkre a Borough Market környékén.

Korábbi hírek szerint a közeli Vauxhall városrészben is történt egy késeléses incidens, de a rendőrség nem sokkal később közölte, hogy az nincs összefüggésben a London hídon történt gázolással és az utána elkövetett késeléses támadással.

A Scotland Yard már vasárnap hajnalban hivatalosan terrorcselekménynek nyilvánította a London hídon és a Borough Market mellett elkövetett merényletet. A rendőrség bejelentése előtt nem sokkal Theresa May miniszterelnök is utalt a terrortámadás lehetőségére, közölve: a hatóságok “potenciális terrorcselekményként” kezelik a történteket.

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. Theresa May elnökletével vasárnap délelőtt összeül a brit kormány válsághelyzeti tanácskozó testülete, a COBRA.

A londoni nagykövetség ügyeleti száma: 00442072013440

Hatan meghaltak, több mint 40-en megsérültek 

A londoni rendőrség szerint legalább hat ember halt meg a szombat esti londoni merényletekben a három támadón kívül – közölte vasárnapra virradóra Mark Rowley.

A terrortámadás után negyvennyolc sérültet vittek kórházba, több embert pedig a merénylet helyszínén láttak el – közölte vasárnap délelőtt a londoni mentőszolgálat. Peter Rhodes, a londoni mentők vezetője közleményében tudatta, hogy a sérülteket öt különböző kórházba vitték.

Nincs magyar sérült

Az eddigi információk szerint nincs magyar sérült Londonban – közölte Menczer Tamás, a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium sajtófőnöke az M1-en. Magyarország londoni nagykövetsége kapcsolatban áll a rendőrséggel – folytatta -, magyar sérültről nem érkezett hír, a követség ügyeleti telefonján (00-44-207-201-3440) segítséget senki sem kért.

Szijjártó: A terroristák a keresztény kultúrát is el akarják törölni

A magyar kormány elítéli a szombat éjszakai londoni terrortámadásokat – közölte Szijjártó Péter külügyminiszter vasárnap reggel az MTI-vel. Hozzátette: a merénylet időzítése azt is jelzi, hogy a terroristák el akarják törölni a keresztény kultúrát.

A magyar kormány a lehető leghatározottabban elítéli a londoni, terrortámadásokat – írta közleményében a külügyminiszter. A merénylet módja és pünkösdi időzítése azt mutatja, hogy a terroristák “semmilyen aljasságtól nem riadnak vissza”, sőt “egyértelmű, hogy keresztény vallásunkat és kultúránkat is el akarják törölni a Föld felszínéről” – fogalmazott.  Együtt érzünk a gyászolókkal, a sérülteknek mielőbbi teljes felépülést kívánunk – írta.

A sokadik terrortámadás után “Európának végre ki kell mondania, hogy nem akarunk a terrorral együtt élni” – jelentette ki Szijjártó Péter. Erre a “szörnyű kihívásra” egyetlen jó válasz van: “az Európába súlyos terrorveszélyt hozó illegális bevándorlás teljes megállítása, valamint a terrorral szembeni zéró tolerancia meghirdetése. Minden mással a saját pusztulásunkat idézzük elő” – hangsúlyozta

Trump felajánlotta segítségét

Donald Trump amerikai elnök felajánlotta Washington segítséget Nagy-Britanniának a szombat este történt londoni terrorcselekmények kivizsgálásához. Trump egyben az általa elrendelt, de egy bíróság által felfüggesztett beutazási tilalom érvényesítését szorgalmazta.

“Ha az Egyesült Államok bármiben segítséget nyújthat Londonnak és Nagy-Britanniának, mi ott leszünk. Veletek vagyunk! Isten áldjon” – írta Trump Twitter-üzenetében. Az amerikai elnök közzétett még egy feljegyzést a közösségi felületen. “Ügyesnek, ébernek és keménynek kell lennünk. Arra van szükségünk, hogy a bíróságok visszaadják a jogainkat. Szükségünk van a beutazási tilalomra a biztonság pótlólagos szintjeként” – írta Trump.

Az amerikai kormány csütörtökön nyújtotta fellebbezését a szövetségi legfelsőbb bírósághoz a beutazást átmenetileg korlátozó, de felfüggesztett elnöki rendelet miatt. A kormány nevében eljáró igazságügyi minisztérium azt kérte a bíróktól, hogy léptesse érvénybe azt az elnöki rendeletet, amely átmenetileg felfüggesztette volna a beutazást hat muszlim többségű országból. A rendeletet az Egyesült Államokban lévő kilenc területi szövetségi fellebbviteli bíróság egyike – a richmondi székhelyű – felfüggesztette. A szövetségi fellebbviteli bíróság két alacsonyabb szintű bíróság döntését együttesen tárgyalta, s diszkriminatívnak ítélve a rendeletet, az egész országra érvényesen függesztette fel a végrehajtását.

Lépett a Facebook

A londoni merényletek után aktiválta a Safety Check-et a Facebook. A Londonban tartózkodók ezzel tudják jelezni a közösségi oldalon, hogy épségben vannak.

Már a harmadik 

Március vége óta ez a harmadik terrortámadás Nagy-Britanniában. Március 22-én egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.

Nem egészen két hete, Ariana Grande amerikai énekesnő manchesteri popkoncertjének helyszínén egy öngyilkos merénylő, a 22 éves, líbiai származású, de manchesteri születésű Salman Abedi öngyilkos pokolgépes merényletet hajtott végre, 22 embert megölve. A manchesteri merényletben 117-en szenvedtek kórházi kezelést igénylő sérüléseket. A halálos áldozatok között hét gyermek van, a legfiatalabb egy nyolcéves kislány.

Rendőrök a londoni London Bridge-nél 2017. június 3-án, miután egy furgon gyalogosok közé hajtott a hídon, a közeli Borough piacon pedig késelés történt. (MTI/EPA/Will Oliver)

Ez volt a legsúlyosabb merénylet Nagy-Britanniában a 2005 júliusában elkövetett londoni merényletsorozat óta. Abban a támadásban négy öngyilkos merénylő robbantott fel három londoni metrószerelvényt és egy városi buszt, 52 utast megölve és több mint hétszázat megsebesítve.

A múlt havi manchesteri merénylet után néhány napra a legmagasabb, kritikus szintre emelték a nagy-britanniai terrorkészültségi fokozatot, de a riasztási szintet a múlt hétvégén ismét a korábbi, második legmagasabbra mérsékelték.

Amber Rudd belügyminiszter a minap részletek nélkül elmondta: a brit elhárító szolgálatok 2013 óta tizennyolc nagy-britanniai terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg, közülük ötöt a Westminster hídon márciusban elkövetett merénylet óta.

forrás: hirado.hu

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
loading...
Hirdetés betöltése...