[ads]

Teljes harckészültségben a lengyel-litván-ukrán dandár!


Hirdetés
Hirdetések betöltése...

Hirdetés


Elérte a teljes harckészültséget a közös lengyel-litván-ukrán dandár (Litpolukrbrig) a Common Challenge-16 fedőnevű hadgyakorlat alatt.

“Készen állunk a rendeltetésünknek megfelelő feladatok teljesítésére, azaz a válságkezelő műveletekben való részvételre” – jelentette ki Zenon Brzuszko ezredes, az alakulat főparancsnoka a kelet-lengyelországi Lublinban megtartott sajtóértekezleten. Mint közölte, az általa irányított, tavaly januártól Lublinban állomásozó alakulat folytatja a gyakorlatozást.

A decemberi Common Challenge-16 után a Litpolukrbrig legközelebb az amerikai parancsnoksággal szervezett ukrajnai Rapid Trident fedőnevű gyakorlaton vesz részt, valamint a bulgáriai Saber Guardian fedőnevű manővereken is – mondta Brzuszko.

A dandárt békemissziókra tervezték

A válsághelyzetek kezelésére, különösen az Európai Unió, a NATO és az ENSZ békemisszióiban való részvételre létrehozott közös dandár ötlete 2007-ben született. A három ország védelmi minisztere 2009-ben írta alá az alakulat létesítéséről szóló szándéknyilatkozatot, ezt 2014-ben egy kormányközi szerződéssel megerősítették. A dandárnak az eredeti elképzelések szerint 2013-ben kellett volna elérnie a teljes harckészültséget, ez azonban késedelmet szenvedett.

A mintegy 4 ezer fős dandár az Európai Unió harccsoportjainak mintájára szerveződött. Mindegyik ország egy-egy gépesített lövész zászlóaljjal járul hozzá, amelyek saját elhelyezési körletükben maradnak, csak a hadgyakorlatok és missziók végrehajtása során kerülnek közös parancsnokság alá. A lublini parancsnokságban 58 lengyel, 18 ukrán, valamint 5 litván tiszt dolgozik. A dandár nyitott más országok csatlakozása iránt.

MTI

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
Hirdetés betöltése...


Hirdetés betöltése…