Hirdetés betöltése...

Elkeseredett harcokat folytatnak a kelet-aleppói lázadók


A SANA szíriai állami hírügynökség által közreadott kép romos épületekről Aleppó keleti részében 2016. november 27-én. A keleti városrész legnagyobb negyedének, a Maszakin Hannano kerületnek november 26-i elfoglalását követően a kormányerőknek egy napon belül további öt szomszédos kerületet sikerült bevenniük. (MTI/EPA/SANA)

Miután a szíriai hadsereg Aleppó Sejk Szaid nevű déli kerülete felé nyomult előre, a lázadók – attól tartva, hogy körülzárják őket – péntekre virradóra visszavetették támadásukat – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.

Szíriai lázadók továbbra is elkeseredett harcokban védték pénteken állásaikat a kormányerők ostromolta Aleppó keleti városrészeiben. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető Fatah as-Sám (korábban: an-Núszra Front) harcosai által támogatott ellenzéki fegyveresek legfrissebb jelentések szerint a kerület 70 százalékát ellenőrzik.

Rami Abdel Rahman, az OSDH igazgatója kiemelte, hogy “a rezsim és szövetségesei mindenáron el akarják foglalni ezt a negyedet”. “Mert, ha megszerzik – tette hozzá -, akkor onnan minden olyan negyedet megtámadhatnak, amely még a lázadók kezén van”.

A SANA szíriai állami hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a nap folyamán a felkelő fegyveres csoportok aknavető támadásában négy civil életét vesztette és 17-en megsebesültek. A szíriai vezetés, amely november közepén újabb offenzívát indított Aleppóban, elszánt abban, hogy megtisztítja a felkelőktől a várost. A szíriai kormányerők és szövetségeseik hirtelen és drámai módon előretörtek Aleppóban.

Az OSDH úgy tudja, hogy a város keleti felében több mint 300 lakos vesztette életét, köztük 40 gyermek az újabb harcokban. A lázadók megtorló csapásaitól ez idő alatt mintegy 60 ember halt meg. Emellett több mint ötvenezren menekültek el a város felkelők ellenőrizte részéből – tette hozzá az emigráns szervezet.

A Szúrija al-Án hírportál szerint a nap folyamán a felkelők és a kormány között létrejött egyezség keretében 2500 lázadó és családtagjai hagyhatták el a Damaszkusztól 12 kilométerre északra fekvő Tal városát. A híradás szerint a 700 ezer lakosú városban a felkelőknek csak egy része élt a kormány által felajánlott amnesztiával és tért vissza ott maradva a polgári élethez, míg a többiek fegyvereiket a kormányerőknek beszolgáltatva buszokkal hagyhatták el Talt a lázadók ellenőrizte Idlíb tartomány irányába.

A Hszinhua kínai hírügynökség az al-Majadín libanoni tévécsatornára hivatkozva viszont a városból távozó 500 felkelőről és 1500 civilről jelentett. Tal a felkelők egyik kulcspozíciójának számít Damaszkusztól északra, amely összeköti egymással Kalamunt az ugyancsak az ellenzékiek egyik fellegvárának tartott Kelet-Gúta térségével.

Tal visszaszerzését megelőzően hétfőn született hasonló megállapodás a szíriai fővárostól délre fekvő Kán as-Sih nevű településre vonatkozóan, ahonnan mintegy 3000 embert evakuáltak. Jelentések szerint Kán as-Sih és 13 környező falu került ismét a kormány ellenőrzése alá.

Az ilyen jellegű, helyi érvényű megállapodások értelmében a damaszkuszi rezsim biztonságos elvonulást szavatol a felkelők számára egy adott területen, amely felett a kormányzat ezután visszaállítja ellenőrzését. A szíriai ellenzék szerint ezeket az alkukat a kormányerők heves ostroma és ágyúzása előzi meg, hogy rákényszerítsék a lázadókat a területek elhagyására.

MTI