[ads]

Jang Li-vej, Kína első űrhajósa, a 2003-as misszióról: Valaki, vagy valami kopogott az űrhajó oldalán, és azóta is hallani!


Hirdetés
loading...
Hirdetések betöltése...

TV-felvétel Jang Li-vejről, mielőtt beszállna az űrhajóba. (MTI FOTÓ/EPA/CCTV)
Hirdetés


Az úttörő kínai asztronauta, Jang Li-vej már első útján, 2003-ban kopogó hangot hallott a Föld körül keringő űrhajójában. Azóta sem jöttek rá, mi volt az, de már nem lepődnek meg rajta. Különös, túlzás nélkül hátborzongató történetet mesélt el Kína első űrhajósa. Bár Jang Li-vej csak most beszélt róla, még 2003-ban, első repülése alatt történt, hogy kopogást hallott az űrhajóban.

„Mintha egy fémvödröt kongattak volna egy fakalapáccsal” – írta le a hangot a BBC beszámolója szerint.

Idegei pattanásig feszültek, de akárhogy törte a fejét, nem talált magyarázatot.

Nem jöhetett sem kívülről, sem a hajó belsejéből” – mondta.

Az űrhajó kémlelő nyílásán is kilesett, de ott sem látott semmit. Miután épségben visszatért a Földre, tovább kutatta a jelenség okát.

Próbálta rekonstruálni a hangot, hátha a szakértők segítenek a megfejtésben, de ez a kísérlet sem hozott eredményt. Légkör, vagy bármilyen más közvetítő közeg híján az űrben nem terjednek a hangok, ezért a hang csak magában az űrhajóban keletkezhetett, hacsak nem kopogtatták meg ténylegesen a jármű külső falát.

Jang Li-vej utódait is figyelmeztette: ne lepődjenek meg, ha hasonló történik velük. A jelenség csakugyan megismétlődött, egy 2005-ös és egy 2008-as misszió során is hallották a kopogást.

A leginkább lefogadott magyarázat szerint az űrhajó hőtágulása okozza a hangot, de perdöntően még ezt sem sikerült bizonyítani.

forrás: hirado.hu

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
loading...
Hirdetés betöltése...