[ads]

Athén keményen odaszólt a törököknek!


Hirdetés
loading...
Hirdetések betöltése...

Hirdetés


Ankara újabb provokatív nyilatkozatai az Égei-tengeren húzódó görög-török határral kapcsolatban felbőszítették az athéni kormányt. “Mi nem kérdőjelezzük meg kapcsolataink alapját, és senki másnak sem engedjük ezt meg” – jelentette ki szerdán Alekszisz Ciprasz görög kormányfő.

A parlamenti frakciója előtt  beszédet mondó görög miniszterelnök Recep Tayyip Erdogan török államfő előző napi kijelentésére reagált. Erdogan ugyanis egy ankarai beszédében megkérdőjelezte az 1923-ban Lausanne-ban kötött szerződést, amely Törökország és a környező államok viszonyát rendező alapdokumentumnak számít. “Lausanne nem egy kétségbevonhatatlan szöveg, és semmiképp nem számít szentírásnak” – mondta a török elnök.

Erdogan hozzáfűzte, hogy tiszteletben tartja a dokumentum érdemeit, ugyanakkor párbeszédet kell indítani az abban foglaltakról.

A török államfő a lausanne-i szerződést korábban ismételten bírálta, különösen amiatt, hogy néhány égei-tengeri sziget Görögországhoz került. A szerződést 1923-ban kötötték az első világháború győztes hatalmai a  Török Köztársaság alapítója, Mustafa Kemal Atatürk által vezetett török kormányzattal. A dokumentum egyebek mellett kijelölte Törökország jelenlegi keleti és nyugati határait.

MTI

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
loading...
Hirdetés betöltése...