Hirdetés betöltése...

Tudjuk mi fog történni!


Ha valamennyire is érdekel a gazdaság, tőzsde világa, akkor biztosan tudod, hogy a márciusi pánikszerű tőzsdei visszaesésnek már semmi nyoma, sőt, konkrétan pld. a NASDAQ ( Egyesült Államok technológiai részvények ) magasabban van, mint valaha!!

Nos, ha még ezeken felül is kutakodsz kicsit, nagyjából kaphatsz is választ, hogy ez miért van így. Nagyvonalakban arról, hogy a tőzsde “állítólag” a jövőt árazza mindig, vagyis előrelátó, és hát a nagy visszaesés után ( gazdasági leállás ) amikor újraindul minden, minden ugyan olyan jó lesz mint anno, sőt jobb!! ( Logikus nem? Legalábbis ezen gondolatmenet vezérel sok befektetőt! ) Illetve a központi bankok, élükön a FED ( Egyesült Államok központi bankja )-el, elképesztő, még soha sem látot összegeket pumpálnak a rendszerbe, hogy mentsenek….Nos…szerintünk itt jön a csavar… Mentenek is, de ahogy azt naivitás is lett volna gondolni, nem a szegényeket, sőt, mostmár a középosztály sem “érdekli” őket! Hiába próbálják kommunikálni, a mentésre szánt pénzek, ÚJRA a gazdagokhoz, multikhoz kerültek. “Állítólag” úgy számoltak, hogy onnan meg majd tovább mozog a pénz, de nem ez történik… Mivel hatalmas a bizonytalanság, hiába jutott plusz forráshoz egy multi, nem költi el azt, vagyis nem költ az alkalmazottakra sem, sem további beruházásokra. De mivel semmilyen pénz nem elég, még kell neki, MÉG, MÉG, MÉG!!! valamit kezdeni akar vele. A kamatok nulla közelében vannak, aranyat azért csak nem vehet 10000 tonnát, hát már megint az a fránya tőzsde marad!

Nos véleményünk szerint, oda mozgott ismét rengeteg pénz, illetve igéretüket természetesen megszegve, sok cég osztalékot is kifizetett gyorsan, nehogy a végén még tényleg megtiltsák ezt.

Nos azt látva, hogy 1929-es válságnál is nagyobb resszeció árnyékában vagyunk, és tőzsde szárnyal, miközben a reál gazdaság szenved, a FED “bőlcsen” ( ugye érted, hogy ez irónikus? ), nem lállította pénzteremtést, hanem növelte azt. Nyomtat, és nyomtat, megállás nélkül!

Nos így hát, ezt látva, belépett a piacra egy új generáció, a lakossági befektetők új generációja! Ők azok, akik eddigi életük során, sosem éltek még meg válságot, magas jövedelemmel rendelkeztek ( eddig ), mindig volt okos telefonjuk, sosem éheztek, fingjuk sincs hol van Európa!!, és simán elhiszik Trump-nak, hogy ez a vírus nem veszélyes, ha ő azt mondja. Nos ennek leglátványosabb példája természetesen szintén az USA-ban található, mégpedig a Robinhood ingyenes tőzsdei applikáció formájában, ahol költségek nélkül!! lehet tőzsdézni! és hát mit is lehet csinálni a tőzsdén? Hát vásárolni, hisz úgyis emelkedik, minden fasza, oké, hogy 40 millió munkanélküli van, de hát majd küldenek pénzt! Addig meg majd befektetek, hisz értek hozzá!…. és erre emelkedik is a tőzsde! Vagyis tök egyszerű pénz csinálni, applikáció letölt, vásárol, és kész….

Nos az az abszurditás van jelenleg, hogy ez így is történik. Bár az utóbbi napokban voltak megingások, tőzsdei visszalépések a trend egyenlőre töretlen, bull ( bika, emelkedő ) piac van! De gyorsan egy figyelmeztető történet… Az előbb említett ( egyébként csak max 5 %-os korrekció ) visszateszt elegendő volt ahhoz, hogy a fentebb említett semmilyen kereskedési tapasztalattal nem bíró lakossági kisbefektekők azonnal jelentőset bukjanak, hisz tökeáttételes kereskedelemben, sokat nyersz, de sokat is buksz a kilengéseken! Nos egy 20 éves fiatalember 730 ezer dollárt bukot, és sajnos ezt nem is tudta feldolgozni, és önkezével vetett véget az életnek 🙁 ….Azért tudjuk, hogy emiatt tette, mivel bucsúlevelet hagyott…

A cég, azonnal szigorítani fog, hogy a hasonló eseteket megelőzhessék. Nos miért is hibás ezért ( is ) a FED! Nos amit most tesz, kb olyan, hogy nem tehet mást! Ha nem lép be újra megmentőként, már teljes összeomlás lenne. De akkor mi a hiba? Az, hogy 2008-ban is mentett! Nem kellett volna. Sajnos szörnyű morbid ezt mondani, de az önmagát vezérlő, kapitalista gazdaságnak, néha össze kell omolnia, hogy új rendszerek alakuljanak, ki és az előzőnél jobb ellátási láncok, biztonságosabb szerkezet alakuljon ki. Illetve, hogy a zombi, teljesen felesleges, pénzeket égető, és lenyúló, cégek eltünjenek! és képzeld, lehet mondjuk, hogy a sarki kisboltnak sokkal több létjogusultsága van üzemelni, mint egy multinak. Csakhogy a kisbolt 2 embert foglakoztat csak, a multi pedig 100 ezer embert. Nagyvonalakban ez pont elég indok arra, hogy a pénz hová menjen, miért is támogassuk a multit. Csakhogy hosszu távon ez torzítja a gazdaságot, elképesztő vagyoni különbséget okoz, és csak jelzem, hogy a multi is csödbe tud menni, pár nap alatt, vagyis működése hatalmas kockázat, mert ő pedig azonnal 100 ezer embert ad hozzá a munkanélküliekhez!

Mivel 2008-ban a nagyok összeültek, és eldöntötték, hogy nem akarnak szegényebben lenni ( pff, pff, miért is akartak volna? 🙂 ), mindenkit megmentettek, és a játék ment tovább. A gazdag újra gazdagabb lett, amit pedig az átlag ember kapott, kimerült abban, hogy dolgozhatott tovább. A kamatokat levitték, hogy még gazdagabbak legyenek, az átlag ember pedig tudjon költekezni! Ennek meg is lett az eredménye. Költekezünk 20 éve, a 100 ezer forintos okostelefon teljesen természetes egy gyerek kezében, miközben anno ennyi pénzt még magunknál hordani sem szerettek az emberek. Azt mondjuk a kocsmában, sörrel a kezünkben, hogy: “Veszek egy házat jövő héten, azt kiadom albérletbe, azt hozza az is a pénzt! Mi meg maradunk anyóséknál! Na be is megyek a bankba majd!” és elmondanám, hogy ez össze is jön sokesetben…

Megtakarítás nincs, hisz nem is kell. Minek…nincs rajta kamat! Ha pedig pénz kell, ad a bank, hisz van munkám, és amúgy is ők zaklatnak, hogy adni akarnak, hát adjanak. Ja, és a párommal bevállaljuk a 30 éves hitelt, hisz úgyis lesz 3 gyerekünk. Ennyi…

Szóval jó világ van!! Minden könnyű, még ez a COVID izzé sem tudott semmi komolyabb kárt okozni. “V” alaku fellendülés lesz, mintha nem is lett volna semmi….

ééééés akkor most ide egy sőtét felhős képet rakok….

Mért is? Mert bármennyire is szépeket soroltam fentebb, vihar közelít. Ha mégis megúszzuk megint, az csak azért lehet, mert tovább nyomtatjuk a pénzt, vagyis tovább adjuk a drogot, a drogosnak, hogy ne balhézzon, csak inkább bulizzon tovább, majd holnap megpróbáljuk leszoktatni, de ma nincs kedvem ezzel foglakozni.

A levegőből teremtett pénz, értéktelen. Nem ér semmit, csak addig amig te elhiszed, hogy igen. Jelenleg legtöbb esetben csak elektronikusan teremtik a pénzt. Nullákat írnak a számlák után, így emelik a bankok egyenlegét. Ő pedig tovább küldi neked, amikor hitelt veszel fel, vagy tovább küldi a haver nagyvállalatthoz, aki pedig tovább küldi a haverjainak. Ez egy szuperül működő körforgás, de nem valós!!! Ennyi készpénz nem létezik, de ha létezni is, csak úgy nézne ki, mint egy hatalmas halom WC-papír.

Véleményük szerint, teljes a káosz a pénzpiacon. Mindenre van pénz, akármennyi, hisz teremtjük, de mégsincs elég… Vagyis minél többet teremtünk, annál többet kell, hogy elég legyen. Hatalmas a csabda, és nem lesz jó vége.

Elvileg már hatalmas inflációnak kellene lenni, de nincs. Ebbe most nem mennék bele, hogy miért, de amúgy nem is tudnám rá a választ 🙂 Igazából pontosan nem tudja senki! Nos azonban ha mégis lesz, akkor akkora lesz, amit el sem tudsz képzelni! Olyan Weimari Köztársaság (németül: Weimarer Republik ) szerü! Milliárdos, milliárd számok a pénzen.

Szóval a legfőbb veszély az, hogy túl sok lesz a pénz. Túl gazdag lesz a gazdag, és nem tud mit csinálni a pénzével. A tőzsde, mint egy lufi, vagy buborék, kidurran, és összeomlik. Az addig tőzsdére belépett, önelégült ( de megvezetett ) lakossági kisbefektetők, minden befektetett pénzüket elbukják, akár egy nap alatt is.

és amikor igazi bajok vannak, olyankor szokták megérteni a vezetők, kormányok, gazdag multik, hogy nem csak a szavazata, és rabszolga munkája nélkülözhetetlen az alsó, és középrétegnek, hanem maga az emberek is! Nem csak egy rabszolga az az ember, hanem Ő az igazi fogyasztó, hisz ő “hajlandó” átveretni magát, ha egy szar!! kínai terméket akarnak rásozni, vagy kijön egy szar új okostelefon, vagy új autó, Ő hiszi el hogy erre szükség van, és hogy ha elmegy szavazni akkor jobb lesz neki….

Őket kell menteni, nem a kibasszott multikat állandóan, nekik kell támogatást nyújtani, mégpedig okosan!!!

Legyenek, legyünk egészségesebbek, hogy könnyebben és tovább tudjunk dolgozni, költsünk a kórházakra, egészségügyre többet!!!!

Legyünk okosabbak, értsünk több mindenhez, hogy versenyképesek legyünk a munkaerőpiacon, költsünk az oktatásra többet!!

Legyen alapjövedelem, ne hazudjuk azt, hogy arra nincs pénz, miközben bezzeg a tőzsdei lufira 100000 millirádokat költenek! Közvetlenül adják oda a pénzt az embereknek, csak úgy jut el hozzájuk! Nem akarnak majd dolgozni?, igen, lehet… robotizálják a folyamatokat, termeljenek azok, az alapjövedelmet pedig csak az kapja aki hajlandó valamit tenni a köz érdekében, vagy tovább dolgozni! Vagy az alapjövedelem annyi legyen, hogy “csak a megélhetésre” legyen elég, ezzel ösztönözve a további munkát, de bizosítva egy nyugalmi, bizonsági hátteret ( bár sokan ezzel is beérnék, elismerem, és nem akarnának sem tanulni, sem dolgozni….ez egy másik érdekes kérdés….. )

Szóval miről is írtam eddig? Hmmmm….magam sem tudom… 🙂

Talán az lehet a lényeg, hogy legyünk óvatosak! Ne higgyük el, hogy minden olyan fasza, mint aminek látszik! Bár arra akarnak “kényszeríteni” minket, hogy ne takarítsunk meg ( hisz a jelenlegi környezet bünteti a megtakarítókat ) igenis spóroljunk, tegyünk félre! Nincsen ingyen ebéd, amit most osztanak, azt majd adók formájában idővel visszaveszik. Ez csak matek. Azt akarják, hogy ne használjunk készpénzt, de csak szólok, hogy az sokkal olcsóbb, hisz nincs díjja ha a zsebedben van, és a zsebedben lévő pénz mennyiségét is csak te ismered, ami így helyes! Egyéb esetben mindent tudnak rólad, és lassan totális ellenőrzés, nyilvántartás lesz a sorsa minden péznek, pénzmozgásnak!

Ne hidd el hogy létezik NULLA %-os kamat! Olyan nincs!!!!!! Nem hiheted el, hogy egy bank érted!!! vállal kockázatot arra, hogy 30 év múlva is neked csak 30 ezer forintos lesz a törlesztőd, miközben lehet túlleszünk egy 3. világháborún, egy meteor becsapódáson, vagy akár egy halálos vírusjárványon. Vagyis óvatosan a hitellel!!! Készíts tervet, hogy mi lenne akkor, ha elveszítenéd a munkád? Gondolj bele!! Mennyire biztos a jövedelmed? Ha mondjuk holnaptól az nincs, meddig bírsz fizetni mindent? és marad ételre pénzed? A gyermekedre? Az autóra?

SPÓROLJ, KEVESEBB KOCKÁZATOT VÁLLALJ!

A mi véleményünk szerint jelenleg kerülni kell a tőzsdéket, “őrület” van most, túl okos mindenki azzal kapcsolatban, hogy mi lesz, ezért ilyenkor a kockázat is növekszik, kerülni kell! A pénznyomdából bármikor kifogyhat a papír, vagy tinta, és ha hirtelen elfogy a likviditás a piacon, az összeomlás epikus lesz… 🙁

Ha tovább gyártják a pénzt, a vagyoni külöbségek fognak tovább nőni, ami pedig idővel a mostaninál mégnagyobb problémát okozhatnak! Éppen ezért nagyon kíváncsi vagyok mit lép majd a továbbiakban a FED!

Mondom! Ha csak Jerome Powell ( amerikai bankár, 2018. február 5. óta a Federal Reserve System, az amerikai jegybank elnöke ) egy mondattal is céloz arra, hogy a FED csökkenti a biztonsági hátteret, biztosra vehető a tőzsdei esés, ha az nagy lesz, cégék fognak csődbe menni, ami további munkanélküliséget gerjeszt! Ha finanszirozzák ezeket a cégeket, akkor meg tovább nő az adóssága az egész Világnak, ami egy nap a saját sullyánál fogva fog összeomlani, és nem lesz más megoldás, csak ha a Föld minden lakóját egy gombnyomással gazdaggá teszik, elektronikus úton! Na de ezt te eltudod képzelni? Ez természetesen nem érdeke a bankoknak, gazdagoknak, és nyílván neked sem 🙂 Miért is akarnál te gazdag lenni? Jó így! Vagy nem?! 🙂

Ja, és higgyj az okos embereknek, akik egész életüket tanulással töltötték, ne higgyj az öltönyös idióta angol nevű “managereknek”, ha azt mondják tudjuk mit kell tenned a pénzeddel! Ha pedig hiszel az okos embereknek, akkor készülj fel egy második járvány hullámra 🙁 …. a legokosabb vírus kutató professzorok szerint lesz…. elhiszed? vagy nem? de azt elhiszed, hogy gazdag lehetsz ha most befektetsz a tőzsdére? Ne higgy nekem sem! 🙂 A te döntésed, a te életed!