[ads]

Így ragáltak a magyar pártok Trump győzelmére


Hirdetés
loading...
Hirdetések betöltése...

Hirdetés


A Jobbik és a Liberálisok gratuláltak Donald Trumpnak, az MSZP pedig közölte, hogy az amerikaiak döntését tiszteletben kell tartani.

Tiszteletben kell tartani az amerikai emberek döntését, hogy Donald Trumpot választották elnöküknek – reagált az MSZP elnöke szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében az amerikai elnökválasztás eredményére.

Molnár Gyula azt írta: olyan országban és Európában hisz, ami elkötelezett az emberek egyenlősége, a fejlődés és az igazságosság mellett, s remélik, a “kampány sárdobálását hátrahagyva az Egyesült Államok új elnöke egy ilyen Európa szövetségese lesz”. Az MSZP elnöke kitért arra is: várja, hogy az új elnök, kit bíz majd meg a külpolitika irányításával. Az  fontos üzenet lesz Európa számára, s egyben lehetőség az amerikai-európai szövetség melletti kiállásra – szögezte le a politikus.

Orbán Viktor, magyar miniszterelnök angolul gratulált Donald Trumpnak a Facebookon a következő szavakkal: “micsoda nagyszerű hír, a demokrácia még mindig él”.

A Jobbik gratulált Trumpnak

Gratulációját fejezte ki a Jobbik nevében Vona Gábor pártelnök Donald Trump újonnan megválasztott amerikai elnöknek.

Az ellenzéki párt vezetője szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: minden előzetes közvélemény-kutatást megcáfolva Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást.

“Mi, magyarok, tiszteletben tartjuk más népek jogát a sorsuk alakítására és ugyanezt várjuk mindenkitől” – fogalmazott Vona Gábor, aki a magyar-amerikai kapcsolatok javulása mellett felelős és bölcs munkát kívánt Donald Trumpnak.

Liberálisok: nem előnyös Magyarországnak Trump győzelme

A Magyar Liberális Párt (Liberálisok) külügyi szakpolitikusa szerint bár Orbán Viktor miniszterelnök másként gondolja, valójában nem áll összhangban Magyarország érdekeivel, hogy a republikánus Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást a demokrata Hillary Clintonnal szemben. Szent-Iványi István szerdai budapesti sajtótájékoztatóján gratulált Donald Trump győzelméhez, ugyanakkor csalódottságának adott hangot. Úgy értékelt, hogy soha nem volt ennyire megosztott az Egyesült Államok, és kétséges, hogy a republikánus elnök képes lesz-e összefogni az országot.

A Liberálisok szakpolitikusa azt mondta, aggódnak, mert Donald Trump nyilatkozataiból bezárkózó, Európától elforduló amerikai külpolitika képe rajzolódik ki, pedig a világ olyan kihívásokkal szembesül, amelyek leküzdéséhez elengedhetetlen az Egyesült Államok támogatása. Példaként említette a terrorizmust és “az orosz agressziót” is. Szent-Iványi István ugyanakkor leszögezte: egyelőre nem tudni, kik lesznek a külügyi vezetők, ezért csak óvatos következtetéseket lehet levonni. Kitért arra is: külön kell választani, hogy az elnökválasztás eredménye miként érinti Magyarországot általában és miként a magyar kormányt.

Párbeszéd: Trump győzelmével saját szavazói is rosszul jártak

A Párbeszéd Magyarországért szerint Donald Trump szavazói is rosszul jártak a republikánus politikus győzelmével az amerikai elnökválasztáson.

Donald Trump győzelme azt jelenti az Egyesült Államoknak, amit a Brexit Európának, mert ezzel a választási sikerrel nem csak az ellenfelei, de a saját szavazói is rosszul jártak – reagált a választási eredményre a párt szóvivője szerdán sajtótájékoztatón.

Tordai Bence szerint mindkét esetben az elégedetlenség, a düh, az elitekkel szembeni elégedetlenség tört magának utat. Donald Trump a felső egy százalékot képviseli, győzelmével rosszul fognak járni a nők, az etnikai kisebbségek, a szegények, a középosztály és mindazok, “akik barátai az igazságnak és a tényeknek” – vélekedett.

MTI

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
loading...
Hirdetés betöltése...