Hirdetés betöltése...

Brexit-ügyi miniszter: nem lesz újabb népszavazás


Theresa May sajtótájékoztatót tart Újdelhiben 2016. november 7-én. (MTI/EPA/Harish Tjagi)

A brit kormány az eredeti menetrendnek megfelelően változatlanul a jövő év első negyedének végéig tervezi a brit EU-tagságot megszüntető folyamat elindítását – mondta hétfőn a londoni alsóházban a kilépés irányítására létrehozott minisztérium vezetője.

 

David Davis a kabinet részéről elsőként reagált hivatalosan a londoni felsőbíróság azon múlt heti döntésére, hogy a brit kormánynak nincs joga parlamenti jóváhagyás nélkül aktiválni a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét.

Turisták Londonban. MTI/EPA Fotó

E cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – Nagy-Britannia kilépési folyamatát az EU-ból. A brit kormány terve szerint London az idén már nem, de legkésőbb 2017 márciusának végéig bejelenti a cikkely aktiválását. Brit sajtóértékelések szerint a múlt csütörtökön kihirdetett felsőbírósági végzés kérdésessé teszi e menetrendet

Davis azonban, aki az alsóházi képviselőket tájékoztatta hétfőn a kormány álláspontjáról, közölte: a brit kormány a legfelsőbb bíróságnál megfellebbezi a felsőbírósági végzést, és a legfőbb fellebbviteli fórum várhatóan már december elején tárgyalja a fellebbezést, nem sokkal utána pedig meghozza döntését.

A jogi eljárás így lehetővé teszi az 50. cikkely aktiválására kidolgozott kormányzati menetrend tartását – mondta a Brexit-ügyi miniszter. Hozzátette: mivel a brit EU-tagságról tartott népszavazáson a többség a kilépésre voksolt, nem szabad kísérletet tenni arra, hogy Nagy-Britannia “valahogy mégis az EU tagja maradjon, sem arra, hogy a hátsó ajtón keresztül visszakerüljön az EU-ba”.

A miniszter leszögezte azt is, hogy nem lesz újabb népszavazás az EU-tagságról. Davis szerint a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválása a brit kilépési folyamat kezdete lesz, nem a vége, és a folyamat során a parlamentre több kulcsfontosságú kérdésben is “központi szerep” hárul majd.

May már tájékoztatott

Theresa May brit miniszterelnök már a múlt héten, közvetlenül a felsőbírósági végzés után arról tájékoztatta London legfontosabb EU-partnereit, hogy a brit kormány szerint továbbra is tartható a kilépési folyamat elindítására kidolgozott menetrend.

May pénteken telefonon beszélt Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Angela Merkel német kancellárral a bíróság előző napi határozatáról, és közölte velük, London nem módosította a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválására kidolgozott menetrendet.

Hangsúlyozta, hogy a kormány erőteljes jogi érvrendszerrel készül a legfelsőbb bíróság fellebbviteli tárgyalására, és bízik abban, hogy a fellebbezés sikerrel jár.

A brit kormány hivatalos álláspontja szerint az 50. cikkely aktiválása a miniszterelnök személyes döntési jogkörébe tartozik, és e döntéséhez nem kell előzetes parlamenti jóváhagyás, miután a brit EU-tagságról június 23-án rendezett népszavazáson a többség arra voksolt, hogy az Egyesült Királyság lépjen ki az Európai Unióból.

MTI