[ads]

Ha lakókocsiban nyaralsz, 2 millió Ft-ra is bírságolhatnak!!!!


Hirdetés
loading...
Hirdetések betöltése...

Hirdetés


Az országot járva sok helyen találkozhatunk olyan fapados nyaralókkal, melyek esetében egy lakóautó vagy mobilház áll egy amúgy üres telken. Ez sok család számára csábító megoldásnak tűnhet, hisz kétmillió forint alatt juthatnak nyaralóhoz – igaz, kopromisszumokkal. A Pénzcentrum annak járt utána, hogy mennyibe is kerül egy ilyen nyaralót megvalósítani, illetve, hogy számíthatunk-e bármilyen bírságra az okosnak tűnő megoldással kapcsolatban.

 

Sokan vannak Magyarországon, akiknek nincs elég pénzük, hogy nyaralót vegyenek, de vágynak a rendszeres hétvégi kikapcsolódásra. Ők sokszor nem keresnek maguknak olcsó parasztházat, hanem menőbb vidékeken, például a Balaton mellett vesznek egy kisebb telket, és egyszerűen rátesznek egy lakókocsit.

A recept egyszerű. Két dolgot vesznek:

  • egy lakókocsit és
  • egy telket.

Akinek egy kicsit több pénze van, az mobilházat vesz lakókocsi helyett, cserébe magasabb komfortszinten tölti a hétvégéket.

Az internet pedig tele van használt lakókocsi hirdetésekkel… Igen ám, de… >>>>>

 

 

Hidegzuhany

Azok  akik megvalósították a fapados nyaraló koncepcióját, óriási kockázatot vállaltak.

Nyaralókra eleve nem vonatkoznak a lakásokra írt új szabályok, továbbra is, mérettől függetlenül, engedélyt kell kérni az építésükre. Ezt az engedélyt pedig nagyon sok mobilház esetén szinte lehetetlen megkapni. A legtöbb esetben sem a helyiségek mérete, sem a belmagasság nem felel meg a jogszabályi elvárásoknak

– nyilatkozta a Pénzcentrumnak Jámbor Attila ügyvéd, az Építésijog.hu portál szerkesztője.

Felmerül a kérdés, hogyha mobilházra nem nagyon tudunk engedélyt kapni, akkor mi a helyzet a lakókocsikkal.

Azzal is gond lehet. Nagyon sok település ugyanis kiköti a helyi építési szabályzatában, hogy lakóautót vagy konténert nem lehet tartósan a területen elhelyezni

– tette hozzá az építési joggal foglalkozó szakember.

Azok tehát, akik megvalósították ezt a koncepciót, (akár) tudtukon kívül elég nagy kockázatot vállaltak. Alapvetően probléma, hogy az épület megfelel-e a helyi és országos építésügyi előírásoknak. A helyi építésügyi hatóság megállapíthatja, hogy a helyi építési szabályzatnak nem felel meg az épület, és akkor bontásra ítéli azt, más lehetősége nincs.

Amennyiben az épület a jogszabályi előírásoknak megfelel, a hatóság megadhatja a fennmaradási engedélyt, viszont akkor az "utólagos" engedéllyel együtt kéz a kézben óriási bírságra is számíthatnak a fapados nyaralótulajok. A büntetés kiszámításánál 140 ezer forintos négyzetméterenkénti összegről indul a hatóság, és figyelembe veszi a készültségi fokot is. 

Egy 30 négyzetméteres ház esetén – ha az építtető nem kért építési engedélyt és már kész is az épület – az építésügyi bírság meghaladja a kettőmillió forintot.

A fapados nyaralóra tehát rámehet ingünk, gatyánk is, vagy bontási határozat esetén még egy mobilházzal is kezdenünk kell majd valamit, amit ugye a telkünkön nem helyezhetünk el. Jámbor Attila minden mobilház vásárlónak azt javasolja, hogy még az épület megrendelése előtt alaposan járjon utána annak, hogy az általa kinézett ház a telkére elhelyezhető-e. Nagyon sok bosszúságot és nem kevés költséget lehet ezzel megspórolni.

forrás: penzcentrum.hu

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
loading...
Hirdetés betöltése...