[ads]

RENDKÍVÜLI!! Trump kivonul a Párizsi Klímaegyezményből!! Azonnal zuhanni kezdtek a tőzsdék!!


Hirdetés
loading...
Hirdetések betöltése...

Steam rises from the coal-fired Jim Bridger power plant outside Rock Springs, Wyoming, U.S. April 5, 2017. REUTERS/Jim Urquhart - RTX348G3
Hirdetés


Donald Trump úgy döntött, az Egyesült Államok kivonul a Párizsi Klímaegyezményből – értesült az Axios nevű hírportál, az AP és a Fox News fehér házi forrásokra hivatkozva, ami valószínűsíti, hogy a korábban már belengetett lehetőség realizálódhat. Ezzel nem csak a Párizsi Klímaegyezmény, de a globális éghajlatváltozás elleni nemzetközi küzdelem esetleges sikeres kimenetele is megkérdőjeleződik. 

 

A hazai cégek vezetőinek egyik legnagyobb éves konferenciájára kerül sor június 8-án a budavári Hiltonban. A Business and Finance Summiton a CFO of the year díjat is átadjuk. Ne maradjon le! Sokak számára talán hihetetlennek tűnik, de a sajtóértesülések alapján úgy néz ki, Donald Trump, az Amerikai Egyesült Államok elnöke tényleg kilépteti az USA-t a Párizsi Klímaegyezményből.

Hivatalosan ugyan egyelőre nem erősítették mega döntés tényét, de az, hogy egyszerre több hiteles forrás is közölte az értesülést, arra utalhat, hogy megszületett a döntés. Trump a Twitteren azt írta, a következő napokban fogja bejelentenia Párizsi Klímamegállapodással kapcsolatos döntését. 

 

A klímaváltozás mint tréfa


Trump korábban számos olyan kijelentést tett, amelyek arra utaltak, hogy nem veszi komolyan a klímaváltozással kapcsolatos tudományos jelentéseket, a globális felmelegedést például konkrétan tréfának nevezte. Tudományos körökben közben egyre egyértelműbbnek tűnik, hogy az emberi tevékenység, elsősorban az úgynevezett üvegházhatású gázok kibocsátása jelentősen hozzájárul a szélsőséges időjárási jelenségek kialakulásához, a sarki jégsapkák olvadásához, a tengerszint emelkedéséhez, az aszályokhoz és az egyre sűrűbben előforduló extrém viharokhoz.

Az előzmények dacára sokan bíztak benne, hogy nem következik be a Párizsi Klímaegyezmény felrúgása. Árulkodó volt azonban, hogy a G7 csoport múlt hétvégén tartott taorminai csúcstalálkozóján sem sikerült megállapodást elérni az egyezményről, miután az Egyesült Államok nem foglalt állást.

Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök a csúcstalálkozó után azt mondta, az Egyesült Államokat minden elérhető eszközzel igyekeztek meggyőzni arról, hogy a klímaváltozás nem csak környezetvédelmi, de egyben jelentős gazdasági lehetőségeket is tartogató közös ügy. A jelek szerint sikertelenül. Trump időt kért a döntéshez, majd a Twitteren jelezte, hogy ezen a héten határozhat a Párizsi Megállapodás támogatásáról.
 

Egy klubban Szíriával és Nikaraguával


A 2015-ben Párizsban, közel 200 ország együttműködésével hozott klímamegállapodás elsődleges célja a globális felmelegedés korlátozása, részben a szén-dioxid és egyéb, a fosszilis energiahordozók felhasználásából eredő üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével. A szerződés keretében az Egyesült Államok is vállalta, hogy 2025-ig 26-28 százazalékkal mérsékli emisszióját a 2005-ös kibocsátási szinthez képest.

Ez a vállalás az USA egyezményből való kilépésével semmissé lett, ezzel alapvetően megkérdőjeleződött nem csupán a Párizsi Klímaegyezmény, de a globális éghajlatváltozás elleni nemzetközi erőfesztések lehetséges sikeres kimenetele is.

A döntés egyértelműen mélyreható hatással járhat a Párizsi Klímamegállapodásra nézve, amely nagyban függ az olyan nagy üvegházgáz-kibocsátók, mint az Amerikai Egyesült Államok vállalásaitól. Az amerikai vállalás kiesése értelemszerűen önmagában is jelentősen gyengíti a klímaalku mint eszköz erejét. Az USA kilépésével ugyan a többi ország vállalásai továbbra is érvényben maradnak majd, azonban félő, hogy az egyik legnagyobb szennyező példáját többen is követhetik majd a kisebb ellenállást követve.

Reuters megjegyzi, hogy a lépés Szíriával és Nikaraguával helyezi egy ligába az Egyesült Államokat, korábban ugyanis csak ezek az államok nem csatlakoztak a Föld éghajlatának jövője szempontjából kulcsfontosságúnak tartott megállapodáshoz.

forrás: portfolio.hu

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
loading...
Hirdetés betöltése...