[ads]

Így készíts otthon, retro boci cukrot!


Hirdetés
loading...
Hirdetések betöltése...

Hirdetés


Biztosan ismerjük mindannyian a régi édességet, a ma már alig kapható boci cukrot. Sokak kedvelt édessége volt fénykorában. Ám még ma is igen sokan fogyasztják előszeretettel. Igen nehézkes igazi, eredeti ízű boci cukrot venni, a legtöbbnek már az állaga sem hasonlít a régire az ízéről ne is beszéljünk. Akiknek ez az egyik régi kedvenc édessége, annak érdemes elkészíteni az alábbi receptet. Isteni finom, olcsó és egyáltalán nincs vele sok munka.

Hozzávalók:

– 25 dkg kristálycukor
– fél liter tej (házi tej,  vagy min. 2,8%-os bolti)
– 4 dkg vaj

Elkészítés:

A cukrot és a tejet lábosba tesszük, és alacsony hőfokon elkezdjük főzni, néha – néha kevergessük meg . Majd amikor elkezd forrni onnantól folyamatos kevergetés mellett, addig főzzük (kb. 30-40 perc) még aranybarna nem lesz, és már egy-egy keverésnél látszik a lábas alja (sűrűsödik). Mikor ez megtörtént levesszük a tűzről és azonnal beletesszük a hideg vajat, amit addig kevergetünk még teljesen elolvad és elkeveredik a tejkaramellában, és így lesz belőle boci cukor (vajkaramella). Sütőpapírral bélelt tepsibe, tálcába öntjük és egyenletesre simítjuk. Használhatunk napjainkban népszerű szilikon formákat is. Amikor langyosra hűlt, felkockázzuk, majd teljes hűlés után már fogyasztható is az isteni, házi Boci cukor. A házi boci cukor éppen olyan finom és omlós lesz, mint az eredeti. 🙂

Fontos!
A recept lépéseit pontosan be kell tartani! Amennyiben nem, előfordulhat, hogy ragadós, nyúlós lesz és hűlés után állaga nem a várt vajkaramellához hasonlít. Elég lassan indul be a sűrűsödési folyamat, de ha már jó kevés van a lábasban, akkor elkezd barnulni. Kitartás, mert megéri! Fontos, hogy csak a vaj (tej alapú) jó bele, a (növényi alapú) margarin nem! Tepsibe vagy formába öntéskor gyorsan kell dolgozni, mert addig teríthető szépen a massza, amíg el nem kezd kötni a vajjal.

Ha tetszett a recept, kérjük oszd meg másokkal is!

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
loading...
Hirdetés betöltése...