[ads]

RENDKÍVÜLI! SÚLYOS KAMIONOS TERRORTÁMADÁS TÖRTÉNT SVÉDORSZÁGBAN!!!


Hirdetés
loading...
Hirdetések betöltése...

Hirdetés


A helyi rendőrség beszámolója szerint egy jármű hajtott a tömegbe egy forgalmas utcán a svéd fővárosban. Az elsődleges információk szerint hárman meghaltak. Egy embert őrizetbe vettek. A kormány szerint minden jel arra mutat, hogy terrorcselekmény történt – jelentette a svéd média.

 

Többen megsérültek, hárman pedig meghaltak, amikor egy teherautó hajtott a járókelők közé Stockholm belvárosának egy forgalmas bevásárlóutcájában. Pontos adatok még nincsenek, de a szemtanúk beszámolója szerint akár több száz sérült is lehet. A hatóság körbekordonozta a helyszínt – számolt be az incidensről a kezdetekkor a Reuters hírügynökség. A rendőrség szóvivője ekkor megerősítette a gázolás hírét, mely szerint egy teherautó behajtott a Drottningatanra. A jármű ki is gyulladt.

 

Photo published for 3 killed & many injured after truck drives into pedestrians, crashes into Stockholm dept store — RT...

 

Az M1 malmői tudósítója arról számolt be, hogy helyi hírek szerint az a teherautó, amivel a gázolást elkövették, lopott volt. Hozzátette: a svéd rendőrség azt valószínűsíti, hogy terrortámadás történt.

A tudósító elmondta, hogy nem csak a svéd parlamentet zárták le az incidens után, hanem minden földalatti és a vasúti forgalom is leállt a svéd fővárosban. A hatóságok arra szólították fel a fővárosban tartózkodókat, hogy kerüljék el a városközpontot.

A szemtanúk lövéseket is hallottak a közelből – erről az SVT svéd televízió számolt be. A közösségi médiumokban terjedő hírek szerint a lövöldözés nem sokkal a gázolást követően, ám valamivel távolabb történt.


 

Egy embert letartóztattak

Farkas István, az MTVA operatőre arról számolt be, hogy Svédországban mindenki terrortámadásról beszél, a miniszterelnök éppúgy, mint a rendőrség. Stefan Löfven később ezt azzal a kijelentéssel erősítette meg, hogy Svédországot megtámadták.

„Eddig egy embert tartóztattak le, ezzel egy időben lövöldözést észleltek a helyszíntől 3 kilométerre. Állítólag kapcsolatban áll a két dolog egymással” – emelte ki az operatőr az M1-nek nyilatkozva.

Voltak előjelek?

Farkas István arról is beszámolt, hogy már hónapok óta a levegőben lógott annak a híre, hogy Stockholmban is terrortámadást hajthatnak végre. A svéd titkosszolgálat ugyan egyértelműen még nem erősítette meg, de a hírek szerint ennek a támadásnak valóban voltak előjelei a Twitter-en.Járókelők közé hajtott egy teherautó Stockholmban

 

Teljes a káosz

Stockholmban teljes a káosz, gyakorlatilag szinte az egész belvárost kiürítették – ezt mondta a közmédia stockholmi tudósítója, Garam Katalin. A tudósító arról számolt be, hogy kezdetben az embereknek fogalmuk sem volt arról, hogy mi történik, álldogáltak és filmezték a teherautót, nem is értették az eseményeket mindaddig, amíg nem értek a helyszínre a rendőrök és ki nem ürítették gyakorlatilag az egész belvárost – mondta. A rendőrök gyorsan és profi módon reagáltak – tette hozzá.

Kérjük a Stockholmban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy amennyiben segítségre, információra van szükségük, hívják azonnal a nagykövetség ügyeleti telefonszámát: +46 8 661 6762

Nem tudni magyar sérültekről

A stockholmi magyar nagykövetség már felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, de nem érkeztek információk magyar állampolgárok érintettségéről – közölte az M1-en Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője. Hozzátette: a magyar nagykövet egészen közel tartózkodott a helyszínhez, amikor az eset történt; mintegy két utcányira egy konferencián vett részt. Ő megerősítette, hogy a belvárost teljesen lezárták és helikopterek köröznek a terület fölött.

Ezt mondta a magyar biztonságpolitikai szakértő

Annyira legyünk bátrak, hogy kimondjuk: sajnálatos módon terrorcselekmény történt Stockholmban – ezt mondta az M1-nek nyilatkozva Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

A teherautós gázolás nem számít új módszernek – mondta –, Nizzában és Berlinben is így követtek el merényletet. Valószínűleg azért használják ezt a módszert Horváth József szerint, mert semmiféle előkészület nem igényel, ami illegális és szemet szúrna a hatóságoknak. Például az elkövető nem vásárol fegyvert vagy bombához szükséges anyagokat. A hírek szerint a járművet, amivel a gázolást elkövették, egy nappal korábban lopták el.

Európában több gázolásos merényletet is elkövettek azóta, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet felszólította híveit, hogy használják fegyverként a gépkocsikat. Londonban idén márciusban négy gyalogost gázoltak halálra a Westminster hídon, a franciaországi Nizzában 86 ünneplőt gyilkolt meg egy teherautós merénylő tavaly júliusban, a nemzeti ünnepen, decemberben pedig Berlinben volt hasonló támadás 12 halálos áldozattal. A merényletek elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

Orbán Viktor és Áder János részvétét fejezte ki

A magyar emberek nevében is együttérzését fejezte ki a péntek délutáni stockholmi támadás áldozatai családjainak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánt Orbán Viktor miniszterelnök abban a levélben, amelyet Stefan Löfven svéd kormányfőnek írt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. Áder János államfő a svéd királynak küldött részvéttáviratot.

forrás: hirado.hu

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
loading...
Hirdetés betöltése...