[ads]

Egy hős bába, aki több ezer!! újszülöttet segített a világra, a történelem egyik legnagyobb poklában!


Hirdetés
loading...
Hirdetések betöltése...

Hirdetés


A lengyel Stanislawa Leszczynskát a római V. Világima Kongresszus Az Életért kitüntetésben részesítette Auschwitzban tanúsított hősies tette, több száz újszülött életének megmentéséért.

Mielőtt a bába 1943 áprilisában Auschwitzba érkezett volna, az őrök patkányokat eresztettek a táborban született újszülöttekre, majd szüleik szeme láttára megölték őket. Matthew M. Anger Az auschwitzi bába című tanulmányában azt állítja, Leszczynska nem teljesítette a náci tisztek parancsát – állítólag még a hírhedt Mengele doktornak is ellenállt –, így több száz csecsemő életét mentette meg.

A bába körülbelül háromezer újszülöttet segített világra, de közülük minden másodikat meggyilkoltak, vagy a tábor embertelen körülményei között halt meg, körülbelül ötszáz, „árja kinézetű” kék szemű és szőke hajú csecsemőt pedig németek neveltek fel, míg harmincan túlélték a holokausztot.

Visszaemlékezéseiben Leszczynska fázó, éhező anyák eseteiről számol be, akiknek mindenfajta orvosi ellátás nélkül kellett biztosítaniuk gyermekeik számára a szűkre szabott határok között a túléléshez szükséges alapvető funkciókat. A bábának mindeközben a patkányokat kellett elhessegetni a csecsemőktől, akik megrágcsálták a gyermekek fülét, orrát és lábát. „Az emberi hús fogyasztása miatt ezek az állatok macska nagyságúra nőttek” – írja Leszczynska.

A bába ideje alatt egyetlen anya vagy csecsemő sem halt meg. A munkáját felügyelő doktor megdöbbenve olvasta az erről szóló jelentést. „Még a legjobb színvonalú német klinikák sem értek el ilyen eredményeket” – idézte a lágerorvos szavait Leszczynska. A bába egy titkos tetoválást használt az újszülöttek hónaljánál, így segítve elő a gyermekek azonosítását, s ezzel a háború után a családok egyesítését.

Leszczynska boldoggá avatásának folyamata már megkezdődött a katolikus egyházon belül, míg a bába családtagjai által vezetett Stanislawa Leszczynska Alapítvány filmet készül forgatni a több száz gyermek életét megmentő hősnő életéről.

forrás: mult-kor.hu

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
loading...
Hirdetés betöltése...