Hirdetés betöltése...

Megkezdődött Rakka( “Iszlám Állam fővárosa” ) ostroma!!!


Syrian Democratic Forces (SDF) commanders attend a news conference in Ain Issa, Raqqa Governorate, Syria November 6, 2016. REUTERS/Rodi Said

A kurd és arab csapatok bejelentették, hogy az USA támogatásával megindulnak Rakka elfoglalására. A város az Iszlám Állam legnagyobb szíriai városa.

A Szíriai Demokratikus Erők elmondása szerint az amerikai koalíció által vezetett légicsapások segítik majd őket, a hadművelet órákon belül elkezdődik majd.

A civileket figyelmeztették, hogy kerüljék azokat a területeket, ahol vélhetően az ISIS fegyveresei tartózkodnak. Az információk szerint 30 ezer katona egyesült Rakka alatt, és Ein Issza városánál már össze is csaptak az Iszlám Állammal.

Az Eufrátesz Dühe nevű művelet gerince a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia lesz, de az offenzívában részt vesznek még arab, asszír keresztény és türkmén csapatok is.

Az iraki hadsereg közben már Észak-Moszult is elérte. Moszul bevételéért október 17-én indítottak offenzívát az iraki erők a nemzetközi koalíció légi támogatásával.

A rakkai hadműveletek valószínűleg Ankara haragját vonják majd maguk után. Törökország ugyanis terrorszervezetnek tartja az YPG-t, amely szerinte kapcsolatban áll a török állam ellen 1984 óta fegyveres felkelést vezető Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).

Ankara többször kérte a rakkai offenzíva elhalasztását, mivel azt szerette volna elérni, hogy ő vezethesse az ostromot. Törökország feszülten figyeli a kurd csapatok bármiféle térnyerését határai mentén, és a Szabad Szíriai Hadsereg mellett maga is beszállt a területszerzésért folyó harcokba.

Íme egy videó, hogy indulnak harcba az ISIS ellen: