[ads]

Figyelem! Megváltozott a nyugdíj-megállapítás szabálya


Hirdetés
loading...
Hirdetések betöltése...

Hirdetés


Bár a nyugellátások megállapítására vonatkozó jogszabályokban nem volt 2017-től jelentős változás, mégis van egy aprónak tűnő módosítás, ami nagyon sok személyt érint: mindazokat, akik a saját jogú nyugellátás mellett folytatnak keresőtevékenységet – hívja fel a figyelmet az Adó.hu szakértője.

A saját jogú nyugellátás mellett folytatott keresőtevékenység alapján szerezhető nyugdíjnövelés megállapítására vonatkozó eljárás szabályai január 1-jétől módosultak – írja Táborossyné Morvai Zsuzsanna társadalombiztosítási szakember. A cikk szerint a nyugdíjnövelés megállapítása ettől az időponttól már nem kérelemre történik, hanem hivatalból.

A félszázalékos nyugdíjnövelés a nyugdíj mellett járulékot fizető nyugdíjasokat a jövőben is megilleti, viszont a megállapítás érdekében ettől az évtől már nem kell kérelmet benyújtani. Az öregségi nyugellátásban részesülő személy a nyugellátását a saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása, illetve kiegészítő egyéni, vagy társas vállalkozóként végzett tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, jövedelme tizenketted részének fél százalékával, a jövedelem megszerzését követő naptári évtől hivatalból növelni kell. A növelés kiszámítása során az a nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem vehető figyelembe, amely után az előírt nyugdíjjárulékot megfizették.

A növelést a nyugdíj-biztosítási igazgatási szerv, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság Központ állapítja meg.

(napi.hu/inforadio.hu)

FOTÓ: VAJDA JÓZSEF

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
loading...
Hirdetés betöltése...