[ads]

Tartozásod van? Fellélegezhetsz! Kedden az országgyűlés, törvénybe foglalta, hogy a bankok “nem foszthatják” ki az adóst!


Hirdetés
loading...
Hirdetések betöltése...

Hirdetés


A KDNP frakcióvezetője szerint ha egy család önhibáján kívül ellehetetlenül, akkor segítséget kell nyújtani számára, amit az államnak és a pénzintézetnek is kötelessége megadnia.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításáról tartott keddi országgyűlési szavazás utáni budapesti tájékoztatóján örömtelinek nevezte, hogy gyakorlatilag teljes támogatást kapott a bajba jutottak támogatását célzó módosító javaslat a parlamentben. Harrach Péter hozzátette: azokat a családokat próbálják így a nehéz helyzetükből kiemelni, akik elveszítik otthonukat, és ezután még a felvett hitelt törleszteniük kell.

Nem lehet áron alul értékesíteni az ingatlant

Soltész Miklós, a KDNP alelnöke elmondta: a mostani jogszabály alapján a becsérték száz százalékán lehet kiírni árverést végrehajtás alatt álló ingatlanra, és a folyamatos árverés egy éven keresztül szintén ezen a százalékos arányon történhet csak. Ezután a következő árverésen 90 százalékra mehetnek le, ami szintén fontos lehet az adósmentés szempontjából – közölte.

Kitért arra is, hogy megvan a megállapodás lehetősége az adós és a hitelezők között, de semmiképp sem maradhat fenn olyan tartozás, amit a hitelezők még behajthatnának. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy ha már otthonukat el kell hagyniuk az érintett családoknak, akkor ne úgy kelljen újrakezdeniük életüket, hogy adósság terheli őket – mondta Soltész Miklós, aki köszönetet mondott az ellenzéknek is, hogy az ügy mellé állt és átérezték annak jelentőségét, hogy segíteni kell a bajba jutott embereken.

Segítséget kell nyújtani

Harrach Péter kérdésre elmondta, a gyakorlat az, hogy az önkormányzatokat kérdezik meg az ingatlan értékéről, hiszen egy adott területen ők ismerik a leginkább az árakat.

További felvetésre, a bankszövetséggel való esetleges egyeztetésről jelezte: a javaslatot hosszú előkészítés előzte meg, és a beterjesztése előtt az igazságügyi tárca széleskörű egyeztetést folytatott. Ugyanakkor számítanak tiltakozásra, hiszen sokan gondolkodhatnak úgy, hogy függetlenül a családok helyzetétől, a tartozást meg kell fizetni. Ők ezt a módosítást nem fogják jó szemmel nézni – vélte.

Hozzátette: a KDNP-nek is az az álláspontja, hogy az adósságot vissza kell fizetni, de ha valaki képtelen rá, akkor segítséget kell nyújtani. Szerinte ugyanakkor a bankoknak is érdeke, hogy a nehéz adósokat letudják, nem véletlenül “adják el” a bankok a követeléskezelőknek egy csomagban a problémás adósokat.

MTI

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
loading...
Hirdetés betöltése...