Hirdetés betöltése...

Ezt kell tenned, ha megtámad egy kutya!


Természetesen a legfontosabb minden esetben a megelőzés. A tulajdonos mindig felelősséggel tartozik a kutyájáért. Mivel a kutya falkaállat, ezért szüksége van vezérre, és amennyiben a gazdi nem viselkedik falkavezérként, úgy az eb lesz az irányító.Felelős kutyatartás, ez a legfontosabb. Az ember évszázadok óta tart kutyát, a különböző kutyafajokat más-más célokra tenyésztették ki. Abban az esetben, amikor az adott négylábútt nem arra a célra használják, amire kitenyésztették, akkor gondoskodni kell arról, hogy az állat levezesse az energiáit, ezért is fontos a napi séta. Továbbá lényeges az is, hogy a háziállat és a gazdája megismerjék egymást.

De ha mégis támadni készülő kutyával kerülünk szembe, mit tegyünk?

A támadni készülő kutyát felismerhetjük merev testtartásáról. Amikor az állat farka felfelé áll, mellkasát felfújja, hogy nagyobbnak tűnjön és kivillantja az ínyét – ehhez nem feltétlenül kell hangot is kiadnia magából -, akkor valószínűleg támadni fog. Ilyenkor a legjobb, ha lassan elsétálunk, és nem ingereljük az állatot.

Sokszor előfordul olyan is, hogy „házon belül” támad a kutya. Nagyon fontos, hogy soha ne hagyjuk gyermekeket idegen helyen egyedül a kutyával. Mivel egy kisgyerek esetlen, bizonytalan mozgású, az ebet zsákmányállatra emlékeztetheti.

Igen ritka eset, hogy egy jól tartott kutya támadjon. Amennyiben ez mégis megtörténik, akkor – akármilyen nehéznek is tűnik – a legfontosabb, hogy ne fussunk el, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat, ne sikítsunk, és ne nézzünk a kutya szemébe, mert ezektől zsákmánynak tűnhetünk vagy éppen támadónak. A legjobb, ha lassan elvonulunk, vagy a földre fekszünk magzatpózba és védjük a fontos szerveinket. Ugyanis a legtöbb kutya nem akar ölni, amint úgy érzi, hogy győzött, elvonul. Egyébként egy jól idomított négylábú csak akkor támad, ha veszélyeztetve érzi magát. Továbbá az ebek védik a territóriumukat, és amennyiben ismeretlen dolog kerül az ő területükre, akkor azt vagy elkerülik, vagy megtámadják.

Harkály Henriett, Sárvári Állatvédő és Kutyás Sport Egyesület elnöke