[ads]

Trump hajthatatlan! -„Győzni fogunk. Az országunk biztonsága érdekében, győzni fogunk”.


Hirdetés
Hirdetések betöltése...

Donald J. Trump amerikai elnök rendeleteket ír alá Washingtonban a Fehér Ház ovális irodájában 2017. február 3-án. EPA/Aude Guerrucci / POOL
Hirdetés


Továbbra is érvényben van Donald Trump amerikai elnök beutazási tilalmi rendeletének felfüggesztése, miután vasárnap hajnalban a San Franciscó-i fellebbviteli bíróság elutasította a washingtoni igazságügyi minisztérium arra vonatkozó kérését, hogy a fellebbezés végleges elbírálásáig azonnal helyezze hatályon kívül a tilalom felfüggesztését.

A San Franciscó-i bíróság hétfőig adott határidőt az igazságügyi tárcának, hogy reagáljon a döntésre. Emellett a tilalmat megtámadóknak is be kell nyújtaniuk érveiket a bíróságra.

Közel-keleti országokból érkező utasok a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtéren 2017. február 4-én. Fotó: EPA/ Mike Nelson

Donald Trump január 27-én azonnali hatállyal 90 napra megtiltotta hét, többségében muszlim ország – Szíria, Irak, Irán, Szudán, Líbia, Szomália és Jemen – állampolgárainak beutazását, határozatlan időre felfüggesztette a szíriai menekültek befogadását, és 120 napra befagyasztotta a teljes amerikai menekültbefogadási programot.

Egy szövetségi bíró függesztette fel a rendeletet

Pénteken James Robart seattle-i szövetségi bíró ideiglenesen felfüggesztette a beutazási tilalmi rendeletet. A döntés azonnali hatályú és országos érvényű volt. A keresetet Washington és Minnesota nyújtotta be arra hivatkozva, hogy a tilalom súlyos károkat okoz. Robart helyt adott a beadványnak és elutasította a kormány érvelését, hogy az államok nem támadhatják meg az elnöki rendeletet.

Azonnal érkezett a válasz

Másnap az amerikai igazságügyi minisztérium fellebbezett rendelet felfüggesztése ellen. Trump újságíróknak ezzel kapcsolatban azt mondta: „Győzni fogunk. Az országunk biztonsága érdekében, győzni fogunk”.

Közel-keleti országokból érkező utasok a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtéren 2017. február 4-én. Fotó? EPA/ Mike Nelson

Trump a Twitteren is bírálta a döntést

Donald Trump szombaton a Twitter-üzenetben élesen bírálta Robartot. “Ennek az úgynevezett bírónak a véleménye, amely gyakorlatilag elveszi az országtól a bűnüldözést, nevetséges, és felül lesz bírálva” – írta az elnök még az igazságügyi tárca lépése előtt.

Ezt követően pedig az Egyesült Államok igazságügyi rendszerét kritizálta: “Mi lesz az országunkkal, amikor egy bíró felfüggeszthet egy nemzetbiztonsági minisztériumi tiltást és bárki, akár rossz szándékkal, beléphet az Egyesült Államokba?”.

epa05769604 US President Donald J. Trump signs an executive order in the Oval Office of the White House, in Washington, DC, USA, 03 February 2017. Trump signed several executive orders including an order to review the Dodd-Frank Wall Street to roll back financial regulations of the Obama era.  EPA/Aude Guerrucci / POOL

Donald J. Trump amerikai elnök rendeleteket ír alá Washingtonban a Fehér Ház ovális irodájában 2017. február 3-án. EPA/Aude Guerrucci / POOL

Trump később – ugyancsak Twitter-üzenetek formájában – hangsúlyozta, hogy a bíró “szörnyű döntése” miatt “nagyon sok rossz és veszélyes ember özönlik az országunkba”. Egy másik üzenetben kijelentette: a bíró megnyitotta az utat az Egyesült Államokban potenciális terroristák előtt, és “a rossz emberek nagyon örülnek”.

„Nemzetbiztonsági érdek”

Az igazságügyi minisztérium fellebbezésében arra hivatkozva kérte a beutazási tilalom azonnali visszaállítását a bíróságtól, hogy szerintük annak felfüggesztése közvetlenül árt a közbiztonságnak, és megkérdőjelezi az elnök döntését egy nemzetbiztonsági kérdésben.

Közel-keleti országokból érkező utasok a Los Angeles-i Nemzetközi Repülőtéren 2017. február 4-én. Fotó? EPA/ Mike Nelson

A beadvány indoklása szerint az elnök “szuverén előjoga” dönteni arról, hogy nemzetbiztonsági érdekből mely külföldiek léphetnek be az Egyesült Államokba, és kiket tilt ki. A minisztérium érvelése szerint “szavatolni kell, hogy akik beléphetnek az Egyesült Államokba, azok nem akarnak ártani az amerikaiaknak, és nem állnak kapcsolatban a terrorizmussal”.

Mégis beutazhatnak a muszlimok az Egyesült Államokba

A fellebbviteli bíróság vasárnapi, elutasító határozata nyomán James Robart bíró pénteki rendelete hatályos marad. Ebbek nyomán, aki érvényes vízummal rendelkezik, továbbra is beutazhat az Egyesült Államokba. A belbiztonsági tárca is felfüggesztette a rendelet alkalmazását. A Reuters jelentése szerint az amerikai külügyminisztérium pedig újraindította a menekültek befogadását. A bíróság hétfőig adott határidőt a tárcának, hogy reagáljon a döntésre. Emellett a tilalmat megtámadóknak, vagyis Washington és Minnesota államnak is be kell nyújtaniuk érveiket a bíróságra.

MTI

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
Hirdetés betöltése...


Hirdetés betöltése…