[ads]

Tapadós nők magyarországi története


Hirdetés
loading...
Hirdetések betöltése...

Hirdetés


Érdekházasodni akaró fiatal nőkről és magyarországi kémkedésről is szól a német ZDF televízió új sorozata. A filmkészítőknek nem volt nehéz dolga, amikor az egykori NDK-t keresték Magyarországon.

Valódi magyarországi kémtörténeteken és NDK-s életstratégiákon alapuló filmet rendelt a német közszolgálati ZDF televízió. A három hónapos forgatás a múlt hét végén fejeződött be Zalacsányban.

A történet 1986-ban játszódik, abban az évtizedben, amikor a felosztott Németország két felének állampolgárai a Balatonnál tudtak leginkább szabadon találkozni, vagy legalábbis azt gondolták. A Stasi, a keletnémet titkosszolgálat ugyanis itt is figyelte őket. Erről az időszakról egyébként nem csak a mostani film szól, hanem Balatoni brigád címmel könyv is megjelent róla.

Balatonfüred, 1976. augusztus 29. MTI-képaláírás: A meteorológiai nyár utolsó vasárnapján hazai és külföldi kempingezők találkoztak a balatonfüredi táborban, hogy jó hangulatban búcsúztassák a nyarat. MTI Fotó: Fényes Tamás

Mézes kisasszonyok

A ZDF számára készített film címe Honigfrauen, ami talán mézes kisasszonyoknak fordítható, ám ez önmagában csak egy érdekes szókapcsolat, a történet nélkül nem derülne ki belőle a lényeg. A szójáték valódi jelentéséről Ben Verbong, a sorozat holland származású rendezője elmondta, a cím finoman arra utal, hogy az egykori NDK-s lányok mennyire tapadtak a nyugatnémet vagy akár magyar férfiakra, annak reményében, hogy házasságot kötve otthagyhatják Kelet-Németországot.

Illusztráció – Siófok, 1981. július 30. A Balatonban fürdik külföldi szakmunkástanulók egy csoportja, akik a SZOT (Szakszervezetek Országos Tanácsa) egyik üdülőjében töltik a vakációjukat. MTI Fotó: E. Várkonyi Péter

A fikciós történet szerint az NDK-ból, Erfurtból származó huszonéves testvérpár, Catrin és Maja először nyaral a Balatonnál, ahol a keletnémet titkosszolgálat, a Stazi ügynökei árgus szemekkel figyelik a hazájukból érkezett turisták és a nyugati vendégek kapcsolatait.

 

Magyarország még hasonlít az NDK-ra

Daniel Mann, a film német producere – aki egyebek mellett Hajdu Szabolcs Bibliotheque Pascal című filmjénél is hasonló feladatkörben dolgozott – azt mondta, nem volt nehéz megtalálni Magyarországon az 1980-as évekre emlékeztető helyszíneket. Németországban ugyanakkor már nem sikerült olyan lakótelepet találni, ami a harminc évvel ezelőtti Erfurtot idézte volna, ezért az ott játszódó jeleneteket is Magyarországon, Békásmegyeren rögzítették.

A háromrészes tévésorozat magyar gyártója a Filmteam Kft., amelyhez egyebek mellett Mészáros Márta bemutatás előtt álló filmje, az Északi fény vagy az utóbbi évek egyik legsikeresebb mozija, a Liza, a rókatündér köthető.

forrás: hirado.hu

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
loading...
Hirdetés betöltése...