[ads]

Marine Le Pen-nek, nem kellene az euró! Megszüntetné!


Hirdetés
loading...
Hirdetések betöltése...

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front (FN) elnöke (MTI/EPA/Christophe Karaba)
Hirdetés


A francia radikális jobboldal elnökjelöltje, Marine Le Pen azt javasolta egy szerdai interjúban, hogy az eurózóna tagországai adják fel az egyetlen közös pénzt, és térjenek vissza a korábbi monetáris rendszerhez, amely a nemzeti valuták mellett egy közös elszámolási devizát (ECU) használt az árfolyamok stabilizálása érdekében.

A francia Nemzeti Front élén álló Le Pen, aki azt reméli, hogy májusban megválasztják Franciaország elnökévé azt is felvetette, hogy hogy a francia államadósságot egy új nemzeti valutában számolják el.

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front (FN) elnöke, a pártalapító Jean-Marie Le Pen lánya újévi sajtóértekezletet tart pártja Párizs melletti, Nanterre-ben lévő székházában 2013. január 8-án. (MTI/EPA/Christophe Karaba)

Marine Le Pen, a szélsőjobboldali francia Nemzeti Front (FN) elnöke (MTI/EPA/Christophe Karaba)

Az ECU a nemzeti valutákkal párhuzamosan létezett. A nemzeti valuta és a közös pénzem léte nem lenne hatással a köznapi életre. A monetáris kígyó ésszerű dolog – mondta a brit hírügynökségnek.

Az ECU (European Currency Unit) az európai devizák súlyozott kosarát jelentette. A rendszerben részt vevő nemzeti fizetőeszközök nem mozoghattak 2,25%-nál többet az ECU ellen meghatározott központi paritás körül (kivéve Olaszországot, amely számára 6%-ot határoztak meg). A hetvenes évek legvégén létrehozott rendszer két évtizeden át működött, mielőtt 1999. január elsején bevezették az egyetlen közös pénzt, az eurót.

Le Pen helyettese Florian Philippot azt magyarázta, hogy az ECU-modellt követő deviza nem az emberek pénztárcájában van, hanem elszámolási egység az országok között.

ANemzeti Front közgazdásza, Jean-Richard Sulzer ehhez hozzátette, hogy az új rendszerben, amiért kiállnak, az árfolyamokat rögzítenék, de “ritkán” lehetővé tennék benne a komolyabb kiigazításokat.

MTI

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
loading...
Hirdetés betöltése...