[ads]

“Példátlan terrorveszély fenyeget”: Egész Európában készültség van!! Magyarországon is!!


Hirdetés
loading...
Hirdetések betöltése...

Hirdetés


Egész Európában a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget! Magyarországon közepes egyenlőre a készültség, Magyarország egyenlőre “kivár”. Egyes vélemények szerint azonban merénylet sorozat indulhat, és nem teljesen kizárható az összefüggés a napokban történt terrortámadások között! Mivel az ünnepi időszak még messze nem múlt el, a terrorelhárító szervek, maximálisra fokozzák a jelenlétüket!

Megerősített készültség Ausztriában és Nagy-Britanniában is

A biztonsági erők január 9-ig tartó megerősített készültségét rendelte el kedden Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter kedden, egy nappal a berlini kamionos merénylet után. A Scotland Yard áttekinti a nagy-britanniai nyilvános rendezvények biztonsági őrizetének terveit a karácsonyi és az újévi időszakban.

Sobotka kiemelte: nem szabad az embereket arról győzködni, hogy teljes biztonságban vannak. Ugyanakkor meglátása szerint nincs ok arra, hogy a köztéri karácsonyi és szilveszteri eseményeket kerüljék az emberek.

Sobotka keddi bejelentése szerint a megerősített készültség a rendőrségre, a Cobra különleges bevetési egységre és a repülőtéren szolgálatot teljesítőkre vonatkozik. A miniszter egyúttal arra hívta fel a karácsonyi vásárok szervezőinek figyelmét, hogy át kell gondolniuk a vásárok védelmének biztosítását.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter. (MTI/EPA/Christian Bruna)

A miniszter előzőleg reggel az Ö1 közszolgálati rádióban arról beszélt, hogy óvakodni kell a pánikkeltéstől, az eddigi életvitel megváltoztatásától. Mint mondta: Ausztriában nincs konkrét jele tervezett terrorcselekményeknek, a tartományi rendőrségek azonban a közterületeken megerősítették a rendőri jelenlétet. Sobotka mindazonáltal rossz reakciónak nevezte, ha egy demokratikus állam meghajlik a terrorizmus előtt.

Nem tűnt fel konkrét fenyegetés

Keddi bejelentésében a miniszter aláhúzta: Németországgal ellentétben Ausztriában sem a közösségi média felületein, sem egyéb csatornákon nem tűnt fel konkrét terrorfenyegetés.

Sobotka nem tudta megerősíteni, hogy a berlini merénylet feltételezett elkövetője Ausztrián keresztül jutott volna el Németországba. A belügyminiszter megerősítette, hogy a salzburgi menekültszálláson hétfőn letartóztatott marokkói menekült esetében nem áll fenn “terrorgyanú”. A 25 éves marokkói férfit rendőrségi indoklás szerint azért fogták el, mert “súlyos bűncselekményt” tervezett elkövetni.

A belügyminiszter a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet, a gyanús személyek megfigyeléséről beszélt, és azt szorgalmazta, hogy a lakosság jelentse be a gyanús eseteket. Úgy vélte, hogy a közeljövőben még nagyobb hangsúlyt kell helyezni a belügyminisztérium programjára, amelynek keretein belül idén közösségi rendészet kezdte meg munkáját a lakosok biztonságának növelése érdekében.

Az angol, amerikai és kanadai mintát követő belügyminisztériumi kezdeményezés célja, hogy önkéntesek révén a lakosság közvetlen kapcsolatban álljon a helyi biztonsági szervekkel, és a civil segítők tájékoztassák a rendőröket azokról a témákról, amelyek a lakosokat érdeklik és érintik. Így a települések, a lakosság és a szakértők közös megoldásokat tudnak kidolgozni a felmerülő problémákra.

A Scotland Yard áttekinti a brit karácsonyi és újévi rendezvények biztonsági felügyeletét

A londoni rendőrség – amelynek terrorelhárítási hatásköre az egész országra kiterjed – keddi közleményében leszögezte: részletesen kidolgozott tervei vannak ezeknek a rendezvényeknek a biztosítására. A közlemény szerint ezek a tervek már most is tükrözik, hogy Nagy-Britanniában jelenleg a második legmagasabb készültségi fokozat van érvényben, amely a hivatalos meghatározás szerint súlyos terrorfenyegetettséget jelent, és azt tükrözi, hogy a brit biztonsági szolgálatok megítélése szerint jelentős valószínűséggel lehet számítani terrortámadási kísérletre brit területen.

Fotó: EPA/Facundo Arrizabalaga

Ezt a készültségi fokozatot a brit kormány 2014 augusztusában léptette életbe, azzal az indokkal, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet tevékenysége közvetlen fenyegetést jelent Nagy-Britannia nemzetbiztonságára.

Az ötfokozatú brit készültségi rendszerben ennél már csak egy magasabb riasztási fokozat van, a kritikus, amelyet akkor rendelnek el, ha a brit kormány küszöbönálló merénylet terveiről kap konkrét értesüléseket.

A Scotland Yard szerint az általa kidolgozott védelmi tervek számos veszélyforrásra kiterjednek, beleértve a nagyméretű járművekkel megkísérelt esetleges támadásokat.

Külföldi merényletek után a londoni rendőrség gyakorlatszerűen, az elővigyázatosság diktálta módon áttekinti biztosítási terveit, és most, “a szörnyű berlini és ankarai incidensek után” is ezt teszi – fogalmaz a Scotland Yard keddi közleménye, utalva a berlini karácsonyi vásár elleni kamionos merényletre, illetve Oroszország ankarai nagykövetének meggyilkolására.

Londonban a Hyde Parkban, illetve a Temze déli partján emelkedő kulturális központ, a South Bank Centre környékén vannak hatalmas karácsonyi piacok, amelyeket naponta tízezrek látogatnak. Az elmúlt években hagyománnyá vált az is, hogy az újévet látványos tűzijáték köszönti a Temze partján, de ezt a rendezvényt néhány éve már csak előre megváltott, névre szóló belépőjeggyel lehet látogatni, és a kordonokkal elhatárolt terület beléptetési pontjain biztonsági ellenőrzés is van.

“Példátlan terrorveszély”

Alex Younger, a brit külső hírszerzés (MI6) főnöke a szervezet londoni székhelyén tartott minapi előadásában példátlannak nevezte a Nagy-Britanniát fenyegető terrorveszélyt. Részletek ismertetése nélkül elmondta: a brit hírszerző és biztonsági szolgálatok csak 2013 közepe óta tizenkét nagy-britanniai terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg.

Younger szerint a terrorveszély jelentős része Szíria és Irak “kormányozhatatlan” térségeiből ered, ezért Nagy-Britannia és a Nyugat egészen a szíriai polgárháború befejeződéséig nem tudhatja magát biztonságban az e térségek jelentette terrorkockázattól.

Franciaországban magas szintű a terrorfenyegetettség

Francois Hollande francia államfő megerősítette, hogy Franciaországban továbbra is “magas szintű a terrorfenyegetettség”, de azzal párhuzamosan a riadókészültség is “különösen magas”.

“Nálunk magas szintű a fenyegetettség és a riadókészültség is különösen magas” – mondta a köztársasági elnök kedden egy sajtótájékoztatón az előző este egy berlini karácsonyi vásárban kamionnal elkövetett tömeges gázolás kapcsán.

Francois Hollande, francia elnök (EPA/ALAIN JOCARD / POOL MAXPPP OUT)

Az elmúlt két évben Franciaországban sorozatosak voltak az iszlamista merényletek, amelyekben 238-an vesztették életüket. A dél-franciaországi Nizzában július 14-én, a francia nemzeti ünnep estéjén egy tunéziai férfi a hétfő esti berlini gázoláshoz hasonló támadást hajtott végre: a város híres tengerparti sétányán kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe. A tettes, akit végül lelőttek a rendőrök, 86 embert gázolt halálra, köztük tíz gyermeket és sok külföldi állampolgárt. A négyszáznál is több sérült között volt egy magyar nő is. A nizzai terrortámadást két nappal később az Iszlám Állam dzsihadista vállalta magára.

“Szeretném kifejezni Franciaország nevében a szolidaritásunkat és az együttérzésünket Németországnak, amelyet terrortámadás sújtott Berlinben” – mondta a francia elnök. Hozzátette, hogy délután közvetlenül, telefonon is támogatásáról és együttérzésről fogja biztosítani Angela Merkel német kancellárt. ”Franciaország tudja, mit jelent egy terrortámadás, milyen bánatot és fájdalmat tud kiváltani, és mennyire össze kell tartanunk, egységesnek kell lennünk. Ez fontos egy országnak, amikor megtámadják, fontos Európának és az egész világnak is a terrorfenyegetettséggel szemben” – hangsúlyozta Francois Hollande.

Gyakorlatozó francia rendőrök - képünk illusztráció (MTI/EPA/Thibault Vandermersch)

Gyakorlatozó francia rendőrök – képünk illusztráció (MTI/EPA/Thibault Vandermersch)

“Itt Franciaországban már minden utasítást kiadtunk, hogy amennyire csak lehet biztosítsunk minden helyet, különösek a karácsonyi vásárokat és más gyülekezéseket” – hívta fel a figyelmet a francia államfő. Franciaország egész területén a 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat óta rendkívüli állapot van érvényben, amelyet múlt héten hosszabbított meg a parlament 2017. július 15-ig. A rendőrök munkáját 2015 eleje óta mintegy 10 ezer katona segíti.

A párizsi karácsonyi vásár a Champs-Élysées sugárúton az egyik potenciális célpontja volt annak a hat gyanúsítottnak, akiket a közelmúltban tartóztattak le, és akik december 1-jén terveztek újabb merényletsorozatot Párizsban. Bruno Le Roux belügyminiszter kedden azt kérte a franciáktól, hogy az év végi ünnepek alatt nyugodtan “szórakozzanak”, de maradjanak “elővigyázatosak”. ”Elővigyázatosságot kérek mindenkitől, azt kérem, hogy ne legyen félelmi hangulat. Biztosítjuk hazánk és állampolgáraink védelmét” – mondta a belügyminiszter az Europe1 kereskedelmi rádióban.

Rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezetnek be Magyarországon is

Fokozzák a rendőri jelenlétet a karácsonyi vásárokon, üzletközpontokban és a szabadtéri rendezvényeken. Kiemelt védelmet kapnak az istentiszteletek és a vallási események. A teherautók ellenőrzése is kiemelt feladata lesz a magyar rendőrségnek.

A magyar rendőrség folyamatosan figyelemmel kíséri az Európában zajló eseményeket, és meghozta a szükséges rendőri intézkedéseket – mondta el rendkívüli sajtótájékoztatóján az ORFK közrendvédelmi főosztályvezetője. A menekültügyi befogadó állomásokon a rendőrség egyelőre nem látja szükségét a jelenleginél fokozottabb őrzést vagy ellenőrzést – hangzott el az ORFK tájékoztatóján.

Megerősített köztéri jelenlét

Lakatos Tibor emlékeztetett rá, hogy a belügyminiszter utasítására a magyar rendőrség november vége óta kiemelt figyelmet fordít az ünnepi vásárok és üzletközpontok ellenőrzésére, de a hétfői események fényében az ORFK a lakosság biztonsága érdekében tovább erősítette a közterületi jelenlétet. Mától december 24-ig és utána a két ünnep között kiemelt járőrözés lesz a vásárok és üzletközpontok környékén, valamint a szabadtéri rendezvényeken. A rendőrség különös figyelmet fordít az istentiszteletek, vallási rendszvények, valamint az óévet búcsúztató szabadtéri rendezvények biztonságára.

Magyar rendőrkontingens. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Magyar rendőri egység. Illusztráció. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Fokozott közúti ellenőrzések

A teherautók ellenőrzése is kiemelt feladata lesz a rendőrségnek, és megerősítették Németország és Oroszország budapesti nagykövetségének, valamint diplomáciai rezidenciáinak őrségét – hangsúlyozta a tábornok. A Budapest és München között közlekedő vonatokon továbbra is közösen járőröznek az osztrák, német és magyar járőrök, a Magyarországon áthaladó nemzetközi vonatokat a pedig a készenléti rendőrség egységei kísérik.

Nemzetközi együttműködés

Papp Károly, országos rendőrfőkapitány közlése szerint a német hatóságoktól érkező esetleges megkereséseket soron kívül teljesítik – kedden 12 óra 30 percig ilyen nem érkezett. Az együttműködésben a magyar rendőrséget segíti a német szövetségi bűnügyi rendőrséghez delegált bűnügyi összekötő tiszt is, aki jelenleg is Németországban van – jelezte. Úgy vélte: a jelenlegi helyzetben elégségesek a meghozott intézkedések, de folyamatosan tartják a kapcsolatot a Terrorelhárítási Központtal, a Terorrelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központtal, valamint az Alkotmányvédelmi Hivatallal, és ha az általuk átadott információk alapján Magyarország veszélyeztetettségében változás állna be, az esetleges újabb intézkedéseket haladéktalanul megteszik.

Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány (MTI Fotó: Marjai János)

Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány (MTI Fotó: Marjai János)

Közepes terrorfenyegetettségi szint

A Belügyminisztérium kedd délelőtt közölte az MTI-vel, hogy nem emelte a terrorfenyegetettségi szintet az európai nagyvárosokban hétfőn történt merényletek miatt Magyarországon a Terrorellenes Koordinációs Bizottság, marad a 3-as, közepes fokozat. A tárca indoklása szerint a bizottság azért nem módosította a jelenleg hatályban lévő terrorfenyegetettségi fokozatot, mert a testület értékelése szerint még utalás szintjén sem keletkezett magyarországi terrorcselekmény elkövetésére vonatkozó információ.

MTI

Olvass betegségekről, gyógymódokról, kutatásokról, hírekről, életmód, és tudomány kategóriában! DIABETIKA.HU >>>>>

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK
loading...
Hirdetés betöltése...